Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Slovenská výprava na IOAA opäť uspela. Zľava: L. Hric – vedúci, bronzoví S. Amrich, R. Lascsák a R. Jurenka, M. Hricová Bartolomejová – prekladateľka a pedagogický dozor, (v drepe zľava) R. Doboš a S. Buranský.

Trinásta olympiáda priniesla tiež nádielku medailí

16. 8. 2019 | videné 872-krát

„Všetci naši piati chlapci skončili ako úspešní riešitelia, čo sa nepodarilo mnohým štátom, pričom traja z nich získali bronzové medaily,“ informoval RNDr. Ladislav Hric, CSc., vedúci slovenskej výpravy, po návrate z 13. Medzinárodnej olympiády z astronómie a astrofyziky (The International Olympiad on Astronomy and Astrophysics – IOAA) v Maďarsku.

Mesto Keszthely pri dobre známom Balatone privítalo v dňoch 2. – 10. augusta až 260 nádejných astronómov a astrofyzikov z celého sveta. Slovensko reprezentovali: Samuel Amrich, Radovan Lascsák a Ronald Doboš (z Gymnázia na Poštovej a  CVČ Domino v Košiciach), Róbert Jurenka z Gymnázia Ľ. Štúra v Trenčíne a Samuel Buranský z Gymnázia vo Vrábľoch. Nominovali sa ako najlepší v celoslovenskom finále, ktoré sa konalo v apríli v Žiari nad Hronom. Počas celého týždňa počítali príklady a robili pozorovania. „Olympiáda bola dosť ťažká, rozhodne ťažšia ako minulý rok. Najviac nám dala zabrať dátová analýza a pozorovanie, kde sme mali päť úloh s ďalekohľadom hneď po sebe a na každú bolo 5 až 15 minút. Jednu z nich – tú najťažšiu – som neurobil pre nedostatok času, čo ma mrzí. Naopak, Samo Amrich tu vynikol, keďže mal piate najlepšie pozorovanie s ďalekohľadom zo všetkých a bol dokonca lepší ako prvých dvanásť študentov v celkovom poradí, čo je podľa mňa úspech,“ povedal po návrate Radovan Lascsák z Košíc, ktorý bol z našej pätice v konečnom hodnotení bodovo najúspešnejší. Získal bronzovú medailu spolu so Samuelom Amrichom a Róbertom Jurenkom, ktorý mal na IOAA premiéru.

Tri bronzové medaily sú bezpochyby úspechom. Hoci po doterajších každoročných medailových žatvách slovenskej výpravy možno mali očakávania jagavejší lesk. Nároky sa však zvyšujú a svetová stredoškolská astronomická elita chodí z roka na rok pripravenejšia. Chuť a snaha popracovať na sebe slovenským gymnazistom nechýba, čo potvrdil aj Radko Lascsák: „Dúfal som v striebro a hoci som sa snažil, nie všetko mi vyšlo podľa mojich predstáv. Budem musieť na sebe dosť zapracovať, aby som o rok v Kolumbii získal cennejšiu medailu. Bude to moja posledná olympiáda, keďže idem maturovať a chcem pokračovať v štúdiu na univerzite.“      

Vedúci výpravy Ladislav Hric nádejne hodnotí fakt, že v ďalšom ročníku sa popri Radkovi Lascsákovi zmestia do vekového limitu 20 rokov aj ďalší traja olympionici (R. Jurenka, R. Doboš a S. Buranský) a ak nepoľavia v príprave, môžu ísť do Južnej Ameriky skúsenejší. Pre vek už „vypadne“ Samo Amrich, ktorý zmaturoval a tak ako mnohí jeho predchodcovia aj on bude študovať na Univerzite Karlovej v Prahe. „Trinástka nám priniesla tri bronzy. Ináč, olympiáda to bola NAJ – lepšie organizovaná, presnejšie prebiehajúca podľa stanoveného programu, efektívnejšia a transparentnejšia, čo sa týka vyhodnotenia úloh. Dokonca aj počasie bolo lepšie a tak sa mohli uskutočniť všetky pozorovania. Celkový dobrý dojem dotvárala výborná maďarská kuchyňa,“ uzavrel hodnotenie svetovej súťaže astronomickej mlade Ladislav Hric, vedúci slovenskej výpravy a predseda Slovenskej astronomickej spoločnosti pri SAV.

Katarína Čižmáriková

Foto: archív L. Hrica a R. Lascsáka