Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Prof. Zeleňák pri zápalistom výklade

Vedec roka 2018 v košickej vedeckej kaviarni

4. 7. 2019 | videné 839-krát

Košické vedecké kaviarne uzavreli prvý polrok 2019 naozaj dôstojne. Pozvanie prijal vedec roka 2018 – prof. Vladimír Zeleňák, PhD., z Ústavu chemických vied PF UPJŠ v Košiciach. Počas takmer 10-ročného trvania kaviarní v Košiciach prijali pozvanie mnohí významní ľudia, prednášali riaditelia, členovia Predsedníctva SAV, prednostovia kliník, dokonca prezident (medzinárodnej vedeckej spoločnosti :) ), no vedec roka tu bol prvýkrát.

Prof. Zeleňák mal v talóne viacero tém, ktoré mohol ponúknuť, vybral si tému nanopórovitých látok. Aj keď názov prednášky neznel veľmi romanticky, bolo to zaujímavé počúvanie. Ako na konci jeden z diskutujúcich konštatoval, z prednášky prof. Zeleňáka bolo cítiť, že zamilovať sa dá aj do zjavne takých neromantických vecí, ako sú nanopórovité látky.

A pre koho bola prednáška určená? Prekvapivo takmer pre každého. Samozrejme, v prvom rade pre milovníkov chémie – popisom syntézy, štruktúry, vlastností a aplikácií rôznych typov nanopórovitých látok. Mnoho užitočného a zaujímavého si v nej našli biológovia – nanopórovité látky môžu slúžiť ako transportné systémy, ktoré rozoznávajú cieľové štruktúry a dokážu na povel (chemický alebo fyzikálny) začať postupne uvoľňovať liečivo; napr. pri zmene pH v okolí rakovinového tkaniva. Do pórov takejto látky možno uväzniť katalyzátor, ktorý potom umožňuje chemické reakcie bez toho, aby unikal alebo znečisťoval výsledný produkt. Mnoho zaujímavého si našli aj ekológovia, nanopórovité látky majú obrovský vnútorný povrch a môžu slúžiť ako gigantické zásobníky alebo skládky nebezpečných látok vrátane plynov. Tiež môžu slúžiť ako špecifické vychytávače plynov alebo škodlivých látok, ktoré sa po regenerácii dajú opakovane používať. Zaujímavou aplikáciou z tejto sféry bol návrh vychytávača CO2 na kozmickej stanici z nanopórovitého materiálu so špecifickými vlastnosťami, ktoré šetria energiou pri jeho regenerácii. Prišli si na svoje aj automobilisti – pri opise možností využitia nanopórovitých látok v nádržiach pre vodík – ak je takáto nádrž tvorená nanopórovitou látkou, dokáže pojať niekoľkonásobne viac plynu ako obyčajná nádrž so stlačeným plynom, čo znamená aj oveľa dlhší dojazd takýchto áut. Nehovoriac o super patentoch v petrolejárskom priemysle, kde majú nanopórovité látky nenahraditeľnú úlohu. A určite zaujal aj napr. modelárov, opisom toho, ako sa tzv. metódou stavby lode vo fľaši (ship in the bottle) skladajú v póroch takýchto látok veľké molekuly, ktoré by sa vcelku do póru nikdy nedostali (podobne, ako model lode neprejde cez hrdlo fľaše).   

Bolo to veľmi príjemné stretnutie. Oceňujeme, že prof. Zeleňák si krátko po získaní zaslúženého titulu Vedec roka 2018, keď o rozhovory s ním mali záujem médiá a významné inštitúcie, našiel čas aj na košické vedecké kaviarne.

Predstava tropickej horúčavy a vyhriatej kinosály bez klimatizácie určite odradila časť záujemcov, čo sa odrazilo na trochu nižšej účasti. Škoda pre tých, ktorí neprišli. No tí, ktorí sa horúčavy nezľakli, určite neoľutovali.

Text a foto: Ján Gálik