Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Ilustračné foto

Med a jeho tajomstvá

17. 5. 2019 | videné 904-krát

Med je najstarším sladidlom ľudstva. Med a jeho tajomstvá – to je téma Vedy SK, ktorú vysiela Rádio Slovensko v sobotu 18. mája večer. V dôsledku hokejových MS a kampaní pred voľbami do Európskeho parlamentu sa Veda.SK začína až po 23. hodine. Jej hosťom bude Ing. Juraj Majtán, PhD., samostatný vedecký pracovník Ústavu molekulárnej biológie SAV.

Hovoriť bude o tom, čím sú včely fascinujúce. Napríklad na výrobu 1 kg medu vraj treba zozbierať nektár z najmenej troch miliónov kvetov. Dokážu vylietavať za zbieraním nektáru sedem až šestnásťkrát za deň, podľa vzdialenosti a miesta zberu. Za rok dokáže včelstvo vyprodukovať až 150 kg medu. Ten vzniká zozbieraním sladkej šťavy kvetín (nektáru) alebo zo stromov (z medovice) a ukladaním a odparovaním v úli.

Veda SK však bude skloňovať rozpoznávanie kvalitných medov a ich účinky na ľudský organizmus. Med totiž obsahuje dôležité biologické látky (enzýmy a fermenty), cenné minerálne látky, vitamíny a pôsobí aj antibakteriálne.  Včelí med je veľmi bohatý na antioxidanty, čo sú ochranné prvky, ktoré deaktivujú voľné radikály. Môže konzumácia medu spôsobovať aj problémy? Aká je „miera“ prospešného užívania medu v našom živote? Na tieto aj množstvo ďalších otázok bude odpovedať  Ing. Juraj Majtán, PhD., z Ústavu molekulárnej biológie SAV. (spn)