Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Rudolf Gális (v strede) roky dbá o odborný rast svojich nasledovníkov. Jeho

Košická vedecká kaviareň: Vesmírne desatoro

19. 4. 2019 | videné 656-krát

Po vynikajúcej kaviarni o gravitačných vlnách krátko po ich objavení a detekcii sme si s autorom kaviarne astrofyzikom doc. Rudolfom Gálisom povedali, že by bolo dobré si kaviareň na inú tému zopakovať. Naplánovali sme teda spolu aprílovú kaviareň bez toho, aby sme tušili, že sa situácia v určitom zmysle zopakuje – nedávno totiž vedci zverejnili prvú fotografiu čiernej diery (!).

Ďalšia košická vedecká kaviareň 24. apríla o 18. h, na ktorú srdečne pozývame, bude teda o vesmíre a vesmírnom desatore. To je sama o sebe vzrušujúca téma, po ktorej bude určite čas aj na diskusiu o tomto aktuálnom významnom vedeckom počine.

Nenechajte si preto ujsť pútavé rozprávanie astrofyzika a kozmológa doc. RNDr. Rudolfa Gálisa, PhD., z Ústavu fyzikálnych vied PF UPJŠ v Košiciach a vedeckým tajomníkom Slovenskej astronomickej spoločnosti pri SAV. Tešíme sa na vašu účasť v kinosále Kulturfabrik Tabačka na Gorkého 2 (oproti hotelu Yasmin a Jumbu –tabacka.pdfmapa.pdf)

V prednáške sa dozviete aj to, či má vesmír stred, či je konečný, alebo nekonečný, ako sa uskutočňuje rozpínanie vesmíru, čo je to reliktové žiarenie, koľko má vesmír rokov a ako sa začala a tiež ako bude pokračovať jeho evolúcia. Tieto informácie budú v prednáške zhrnuté do desiatich faktov, ktoré by mal o vesmíre každý vedieť.

Ján Gálik

Foto: Katarína Čižmáriková