Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Košickí matematici aktívne presviedčajú školákov, že matematika nie je strašiak. Navštívili aj ZŠ Krosnianska 4 v Košiciach (podľa INEKO je to opakovane najlepšia ZŠ na Slovensku), odkiaľ je náš záber z Týždňa vedy. Zľava Peter Mlynárčik (lektor najbližšieho vedeckého brlohu), Emília Halušková a doktorandka Dušana Štiberová-Babicová.

V Košiciach zabavia antinobelovky i hry v matike

22. 2. 2019 | videné 580-krát

Aj popularizačné aktivity vedcov ovplyvňujú prázdniny a lyžovačkové dovolenky. V Košiciach sa vedecká kaviareň síce uskutoční tak ako vždy v poslednú stredu v mesiaci (tentoraz to vychádza na 27. februára), ale vedecký brloh sa posúva o týždeň na sobotu 2. marca. Fakticky vo februári teda nebude (zato v marci dvakrát), pretože východniari ešte prázdninujú.

Fašiangy a plesy sú symbolom veselosti a zábavy, tak sme sa rozhodli februárovú vedeckú kaviareň viesť v odľahčenom veselšom duchu - budeme hovoriť o Ig Nobelových cenách. Pre tých, ktorí o takomto ocenení ešte nepočuli, tak Ig Nobelove ceny (prezývané aj antinobelovky), sú akousi paródiou na seriózne Nobelove ceny. Oceňujú sa nimi neobvyklé alebo aj triviálne výsledky vedeckých výskumov; také, ktoré ľudí najskôr rozosmejú, no mnohé z nich prinútia aj k zamysleniu. Ale verejné udeľovanie Ig Nobelových cien je hlavne dôkazom, že vedci majú zmysel pre humor a vedia si vystreliť zo seba aj z kolegov,“ odôvodnil v pozvánke na februárovú košickú vedeckú kaviareň ich mentor, neurobiológ  RNDr. Ján Gálik, CSc.

Ig Nobelove ceny odovzdáva satirický časopis Annals of Improbable Research od roku 1991. Označenie Ig pochádza z anglického slova ignoble, ktoré označuje hanebný, nepoctivý, nečestný či prostý výkon. Názory sa však rôznia a mnohým sa viac pozdáva preklad „bizarný“, lebo v podstate ide o seriózny výskum.

Naša krajina zatiaľ žiadnu Nobelovu cenu nezískala, ale Ig Nobelovu cenu už máme! Kto chce vedieť o tom viac, nech príde na prednášku Ing. Samuela Bucka, PhD., z Leteckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach,“ pozýva Ján Gálik. Samuel Bucko predstaví aj držiteľov antinobeloviek za rok 2018 a ich výskum. Pozvanie prednášať prijal ochotne, sám je popularizátorom vedy – organizuje sesterské vedecké kaviarne (ScienceCafé) v Prešove. 

Vedecká kaviareň sa uskutoční v stredu 27. februára 2019 o 18. hodine v kinosále Tabačky na Gorkého ulici 2 v Košiciach.

Zabaviť by sa mali aj malí vedátori. Tentoraz sa mentorka vedeckých brlohov RNDr. Mária Zentková, CSc., z Ústavu experimentálnej fyziky SAV rozhodla využiť kolegov z detašovaného pracoviska Matematického ústavu SAV v Košiciach, aby školákov presvedčili, že matematika nemusí byť strašiakom, ale že je hravá. Mgr. Peter Mlynárčik, PhD., ich najprv uvedie do teórie grafov, potom ukáže ako nakresliť obrázky jedným ťahom, naučí maľovať mapy a zahrá sa s číslami.

Vedecký brloh Hry v matike, matika v hre sa uskutoční v sobotu 2. marca 2019 o 14. hodine vo Výmenníku č. 1 na Ulici obrody v Košiciach.

(kč)

Foto: archív