Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Sir Roger Penrose.

Opakuje sa história vesmíru? Profesor Roger Penrose v Bratislave

12. 2. 2019 | videné 1136-krát

Vo štvrtok 14. a v piatok 15. februára 2019 navštívi Univerzitu Komenského v Bratislave britský teoretický fyzik, matematik a filozof vedy Sir Roger Penrose z Oxfordskej univerzity. Vzácny hosť je vo svete považovaný za jednu z najvýznamnejších osobností súčasnej vedy.

Za svoju dlhú kariéru sa zaslúžil o významný pokrok v oblastiach gravitácie, všeobecnej teórie relativity, kozmológie, matematiky a teórie vedomia. V roku 1994 mu kráľovná Alžbeta II. za jeho zásluhy udelila rytiersky titul.

Profesor Roger Penrose na Slovensko zavíta pri príležitosti konferencie Quantum spacetime ‘19, ktorá je organizovaná v rámci medzinárodného programu Quantum structure of spacetime (Kvantová štruktúra časopriestoru), do ktorého sú zapojení aj slovenskí vedci z Katedry teoretickej fyziky FMFI UK.

Celé podujatie vyvrcholí v piatok 15. februára podvečer verejnou prednáškou Sira Rogera Penrosea, ktorý je známy nielen ako vynikajúci vedec, ale aj ako výborný popularizátor vedy. Je autorom množstva úspešných kníh určených pre širokú verejnosť a za jeho prácu v tejto oblasti mu bola v roku 2011 udelená cena Fonseca Prize. V Bratislave bude rozprávať na tému: “Are we seeing Hawking points in the cosmic microwave background?” (Vidíme Hawkingove body v žiarení kozmického pozadia?). Priblíži v nej nedávny objav, ktorý podporuje teóriu opakujúcej sa histórie vesmíru, na ktorej vývoji sa významnou mierou podieľa.

Prednáška za uskutoční v piatok 15.2. v Aule Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí o 18:00. Pre celú Univerzitu Komenského aj pre Slovensko je cťou, že k nám zavíta jedna z najvýznamnejších súčasných osobností svetovej vedy a poznania, akou je profesor Roger Penrose

Daniel Ševčovič, dekan Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK v  Bratislave

https://uniba.sk/detail-aktuality/back_to_page/univerzita-komenskeho/article/svetoznamy-vedec-sir-roger-penrose-na-uk/

https://fmph.uniba.sk/detail-novinky/back_to_page/fakulta-matematiky-fyziky-a-informatiky-uk/article/svetoznamy-vedec-sir-roger-penrose-na-univerzite-komenskeho/

https://en.wikipedia.org/wiki/Roger_Penrose