Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Martin Venhart je dnes úspešný svetový fyzik, hoci ako žiaka ho fyzika nebavila.

Superškola v Petržalke o periodickej tabuľke inak

15. 1. 2019 | videné 643-krát

Po Miroslavovi Bočovi v decembrovej prednáške v rámci projektu Petržalská superškola sa o periodickej tabuľke prvkov – tentokrát z fyzikálneho hľadiska – rozhovoril Dr. Martin Venhart z Fyzikálneho ústavu SAV. Pokračuje totiž UNESCO medzinárodný rok tejto „tabuľky tabuliek“.

Podobne ako M. Boča aj M. Venhart začal otázkou, koho absolútne nebaví fyzika. Tým si hneď aj žiakov získal, pretože im prezradil, že v tom veku by určite zdvihol ruku aj on. No nestalo sa tak a Martin Venhart je dnes úspešný svetový fyzik, ktorý pôsobil aj v CERN-e.

V rámci 40-minútovej prezentácie sa žiaci najprv ocitli v praveku a pomaly spolu s lektorom odhaľovali tabuľku tak, ako ju objavovalo ľudstvo. Od medi, ktorá bola prvá. Najväčší skok v tabuľke sa udial počas priemyselnej revolúcie, keď sa začala podporovať veda. Že to spolu súvisí, pochopili žiaci jednoznačne.

Objavy prvkov menili históriu. Medené výrobky boli nahradené bronzovými tam, kde ľudia objavili cín. Keď ľudstvo objavilo železo, zasa víťazilo nad bronzovými mečmi. S rádioaktivitou prišla lacná elektrina.

Nielen žiaci boli nadšení prednáškou – zaujala aj nové vedenie Petržalky.
Na rozdiel od niektorých podujatí, otázky na superškolách nemávajú konca kraja. A tak to bolo aj dnes.

Víťazné a cenami CVTI odmenené otázky žiakov:

- Ktorý bol prvý prvok?
- Prečo je uránová ruda rádioaktívnejšia ako samotný urán?
- Existuje viac prvkov ako predpokladá tabuľka? (pv)

Foto: archív