Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Mimoriadnu obľubu si získali vedecké brlohy najmä preto, že deti si môžu na všetko siahnuť vlastnými rukami. Napríklad na dron, rastlinu i na hada. Záber je z košického vedeckého brloha o plazoch.

Predvianočná nádielka vedy v Košiciach i Piešťanoch

12. 12. 2018 | videné 619-krát

Nahustiť a predsunúť termíny konania obľúbených popularizačných aktivít (vedecká kaviareň i vedecký brloh) v Košiciach i Piešťanoch v závere roka 2018 motivovali organizátorov mimoriadne dlhé vianočné sviatky a prázdniny.

RNDr. Mária Zentková, CSc. (Ústav experimentálnej fyziky SAV) a RNDr. Ján Gálik, CSc. (Neurobiologický ústav BMC SAV), ktorí už roky organizujú vedecké brlohy i vedecké kaviarne v Košiciach a rozbehli ich už aj v našom najznámejšom kúpeľnom meste, oslovujú aj expertov z iných organizácií, s ktorými ústavy SAV spolupracujú. „Hlavné kritérium je, aby téma bola aktuálna, príťažlivá a mala návštevníkom čo povedať,“ tvrdia unisono. (Tu treba dodať, že významný je aj faktor času, vedci sú vyťažení a aj rozcestovaní – pozn. aut.) 

Všetci organizátori, ktorí sa na popularizačných aktivitách podieľajú, pripravili pre tohtoročné finále nasledovnú ponuku:  

Štvrtok 13. decembra o 17. hodine Vedecká kaviareň v historickej Elektrárni Piešťany. O tom, koľko je na Slovensku historických organov, v akom sú stave a ako ich zachrániť, porozpráva Mgr. art. Andrej Štafura, PhD., z Ústavu hudobnej vedy SAV v Bratislave. 

Sobota 15. decembra o 10. hodineVedecký brloh tiež v Elektrárni Piešťany: svetom neuveriteľne malých vecí bude sprievodkyňou Ing. Zuzana Tkáčová, ktorá vyštudovala umelú inteligenciu v Košiciach a stala sa prvou víťazkou v súťaži Učiteľ Slovenska. Na praktických pokusoch predvedie nástroje na skúmanie nanočastíc, základné výrobné postupy používané v nanotechnológiách, zaujímavé vlastnosti nových a netradičných materiálov, ale aj trendy v nanomedicíne či v nanoelektronike.

Sobota 15. decembra o 14. hodineVedecký brloh v Košiciach, tradične vo Výmenníku na Ulici obrody.  O mozgu, základni pamäti, o najnovších bádaniach a poznatkoch o tejto neuveriteľnej štruktúre porozpráva RNDr. Terézia Kisková, PhD., z Ústavu biologických a ekologických vied Prírodovedeckej fakulty UPJŠ Košiciach. Keďže malých vedcov zaujímajú najmä praktické pokusy, prinesie so sebou živé exempláre – laboratórne potkany, ktoré sú súčasťou jej výskumu. Ukáže nám, ako sa s nimi pracuje, ako sa učia, a ako vyzerá ich mozog. Pridanou hodnotou posledného vedeckého brlohu v roku 2018 bude špeciálny vianočný kvíz so sladkou odmenou pre účastníkov.

Streda 19. decembra o 18. hodine – Vedecká kaviareň v Košiciach, v kinosále Kulturfabrik Tabačka. Tentoraz sa pozrieme pod zem. RNDr. Pavel Bačo zo Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra, regionálneho centra v Košiciach, prezradí dôvody, prečo sa niektoré nerastné suroviny stali „kritickými“ – a pre koho kritickými. Povie, ktoré sú to, načo sa hlavne v súčasnosti využívajú a kde vo svete sa predovšetkým vyskytujú. Dozvieme sa, čo vieme o ich výskyte na Slovensku a aký potenciál má naše územie pre výskyt kritických nerastných surovín.

Na hodinku prerušte predvianočné prípravy a príďte si po zaujímavé informácie.

(kč)

Foto: archív a internet