Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Nové číslo časopisu Akadémia/Správy SAV

Vyšlo nové číslo časopisu Akadémia/Správy SAV

22. 10. 2018 | videné 866-krát

Dvojmesačník Akadémia/Správy SAV prináša podrobné pohľady na viaceré popularizačné akcie Slovenskej akadémie vied, predstavuje úspešné projekty jej vedcov a približuje prácu ďalšieho z jej ústavov.

„Máme veľa vecí, ktoré by sme mohli ponúknuť rozhodovacej sfére či praxi,“ hovorí riaditeľka Ústavu krajinnej ekológie SAV Zita Izakovičová. Jej i jej kolegom je jasné, že svetom hýbe ekonomika, takže ich prístupom je, že hľadajú schodné riešenia. Viac v rozhovore Keď je laboratóriom krajina.

Hoci cieľovou skupinou Európskej noci výskumníkov sú školáci, akcia, na ktorej sa vo vedeckých stánkoch, na besedách, prezentáciách, prednáškach a ďalších akciách predstavujú výsledky vedy, priláka každoročne desaťtisíce návštevníkov. Slovenská akadémia vied mala, ako býva zvykom, podujatia aj na tomto ročníku, ktorý sa niesol pod mottom Výskumníci v nás, bohaté zastúpenie...

V článku Ako možno urobiť zo žiakov doktorandov predstavuje časopis projekt piatich vedcov SAV, ktorých cieľom je, aby si čo najviac detí vybralo za svoje budúce povolanie vedu. Za aktivity spojené s organizovaním projektu Nájdi v sebe vedca získali Cenu SAV za popularizáciu vedy Martin Nosko, Silvia Podhradská, Miroslav Ferko, Alena Šišková a Pavol Farkaš.

Ján Tkáč, vedecký pracovník Chemického ústavu SAV, je jediný vedec pracujúci na Slovensku, ktorý sa môže pochváliť ERC grantom. Vlastne už dvomi. Lebo na ten, ktorý získal v roku 2012 a ktorý sa minulý rok skončil, nadviazal ERC projektom Proof of Concept, o ktorom píše časopis pod titulkom Slovenské riešenie šetrí pacientov i peniaze.

(pod)

Viac na http://spravy.sav.sk/