Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Herpetológ Igor Majláth je častým hosťom vedeckých kaviarní a brlohov. Vie o plazoch všeličo zaujímavé, preto je na jeho prednáškach vždy doslova živo, najmä keď donesie niekoľko plazivých exemplárov.

Bubliny, plazy i osmičkové roky

18. 10. 2018 | videné 571-krát

Pre úpravy sviatkov a jesenné prázdniny budú októbrové vedecké brlohy i vedecká kaviareň tentoraz skôr. Témy však budú rovnako príťažlivé, takže organizátori veria, že sa zmena termínov neodrazí na návštevnosti.

V sobotu 20. októbra o 10. hodine v Elektrárni Piešťany je vo vedeckom brlohu pripravené bublinkovanie – šou pre malých aj veľkých. V hlavnej elektrárenskej hale i v záhrade sa návštevníci budú môcť zatvoriť do veľkolepých bublín. Vedeckým brlohom bude sprevádzať Ing. Lucia Dovalová, učiteľka chémie a výtvarnej výchovy v Základnej škole v Badíne.

Takisto v sobotu 20. októbra, ale o 14. hodine vo Výmenníku na Ulici obrody v Košiciach, môžu  školáci priamo na živých plazoch skúmať ich znaky a unikátnosti. Ak sa hadov bojíte, po tomto brlohu ich budete milovať. RNDr. Igor Majláth, PhD., z Ústavu biologických a ekologických vied Prírodovedeckej fakulty Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach návštevníkom brlohu vyvráti mýty a objasní povery, ktoré sú s týmito tvormi spájané: „Povieme si niečo o správaní a ekológii plazov, kde žijú, ako sa rozmnožujú, čím sa živia, ako lovia korisť, aké majú parazity aj o iných veciach z ich života, ktoré na našom pracovisku  skúmame.“ Budúcim biológom porozpráva o plazoch žijúcich na Slovensku, ale aj o tých, ktoré sa často chovajú v zajatí. Vysvetlí, že plazy sú dôležitou súčasťou ekologickej rovnováhy.

V nezvyčajnom termíne – už v utorok 23. októbra o 18. hodine v Tabačke (tentoraz v priestoroch Fabricafe, ktorá je na prízemí pod kinosálou), bude vedecká kaviareň v Košiciach. Je vhodne načasovaná na vrcholiace oslavy 100. výročia vzniku Československa. Prednáška bude zameraná na zdôraznenie dôležitých osmičkových rokov (1918, 1938, 1948, 1968, 1988), ktoré výrazne ovplyvnili osud našej krajiny. Doc. Mgr. Milan Olejník, PhD. zo Spoločenskovedného ústavu CSPV SAV v Košiciach  v prednáške Významné osmičkové dátumy v našich dejinách bude reflektovať dôsledky niektorých týchto medzníkov na naše dejiny. (kč)

Foto: archív