Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Slovenský rozhlas.

O nových materiáloch vo Vede SK

19. 5. 2018 | videné 727-krát

Svet sa rúti do budúcnosti. Veda prináša nové objavy, nové materiály. Penový hliník, kompozity, superzliatiny... Unikátne materiály otvárajú nové možnosti výroby. „Každý týždeň u nás sedí zástupca z priemyselnej firmy. Spoločnosť musí postupne prísť na to, že vedci jej prinášajú osoh,“ tvrdí Ing. Karol Iždinský, CSc. riaditeľ Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV. Spolu s Ing. Františkom Simančíkom,  budú vo Vede SK v sobotu večer v Rádiu Slovensko rozoberať kam smeruje technologický vývoj ľudstva.

Na prvý pohľad pre laika ťažká téma o ľahkých kovoch. Na druhý pohľad možno nudná oblasť ale o fascinujúcich možnostiach nových materiálov v našom súčasnom svete a v blízkej budúcnosti... "Máme bližšie k trojrozmerným objektom než k písaným publikáciám. Tie sú tež dôležité, ale keď položíme na stôl napríklad nejaký dielec s určitými vlastnosťami, je jasné, či je to dobré alebo nie. Ak má byť navyše z nového materiálu, rýchlo sa dostanete na hranice súčasného poznania," hovorí Karol Iždinský.

Veda SK ponúkne pohľad do "kuchyne" Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV, ale aj peripetie prelínania základného a aplikovaného výskumu v kontexte hľadania a využívania nových materiálov. (spn)