Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Historia magistra venovaná knihe Fašista

O fašizme treba hovoriť stále viac

18. 5. 2018 | videné 753-krát

Ďalšia zo série diskusií Historia magistra, ktoré pravidelne organizuje Historický ústav SAV v spolupráci s Univerzitnou knižnicou v Bratislave, bola tentokrát venovaná knihe Fašista. Jej autorom je Jakub Drábik z Historického ústavu SAV, ktorý spolu s kolegom Martinom Poschom rozprával o Oswaldovi Mosleym.

„Mosley bol pri väčšine kľúčových udalostí medzivojnového obdobia a udržiaval styky s najvýraznejšími osobnosťami svojej doby, vrátane Benita Mussoliniho, Adolfa Hitlera, Franklina D. Roosevelta, Nevillea Chamberlaina či Winstona Churchilla a mnohých ďalších. ´Preslávil´ sa však najmä ako zakladateľ a vodca najvýznamnejšieho britského fašistického hnutia – Britskej únie fašistov,“ povedal Jakub Drábik z Historického ústavu SAV.

Ako ďalej dodal, Mosley nie je v slovenskom prostredí veľmi známou postavou, zaniká v tieni fašistických vodcov, ktorí sa dostali k moci a mali šancu reálne aplikovať svoje predstavy. Napriek tomu ho ale historik vníma ako zaujímavého človeka, ktorý bol v britskej a v menšej miere tiež v európskej politike prítomný po takmer celé dlhé 20. storočie. Jakub Drábik využil pri svojom výskume aj najnovšie poznatky v oblasti fašistických štúdií a pracoval s teóriami prof. Griffina a ďalších, ktorí ich rozvinuli.

„Griffinove teórie ani najnovšie poznatky výskumu v tejto oblasti nie sú na Slovensku až také známe, až na niekoľko málo výnimiek s nimi žiaden historik nepracuje. Myslím si preto, že kniha môže byť prínosná aj ako predstavenie najnovšieho výskumu v komparatívnych fašistických štúdiách a zároveň ako predstavenie možností, akými sú tieto koncepty a teoretický výskum uplatniteľné a aplikovateľné v reálnom praktickom výskume,“ povedal historik.

Jakub Drábik sa momentálne venuje výskumu českého fašizmu, ktorý vníma aj napriek obrovskému množstvu dostupných prác ako výrazne nepreskúmaný fenomén.

„Verím, že v tejto oblasti ešte prídem s mnohými novými poznatkami a pohľadmi. Myslím si, že je dôležité, aby sme fašizmus chápali v celej jeho komplexnosti a nebezpečnosti,“ podáva Jakub Drábik.

Monika Hucáková

Foto: Gabriel Kuchta