Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

 Vítanie vtáčích poslov jari

Poslovia jari v Arboréte Borová hora

15. 3. 2018 | videné 863-krát

Arborétum Borová hora Technickej univerzity vo Zvolene srdečne pozýva 5. apríla na svoje tradičné podujatie. V jeho areáli  pracovníci Ústavu ekológie lesa SAV v spolupráci s pracovníkmi arboréta a  Slovenskou ornitologickou spoločnosťou/BirdLife Slovensko organizujú pre širokú verejnosť Vítanie vtáčích poslov jari. Podujatie sa začína o 8. h.

Počas neho vedci z Ústavu ekológie SAV – RNDr. Anton Krištín, DrSc. a doc. Ing. Miroslav Saniga, CSc., budú odchytávať a krúžkovať migrujúce druhy vtákov a poskytnú odborný výklad o spôsobe života jednotlivých odchytených druhov. Priblížia aj význam migračných stratégií a potrebu ochrany vtáctva v podmienkach meniacej sa klímy.

Deň 1. apríl sa od roku 1900 slávi ako Deň vtáctva. Prírodovedec Otto Hermann, žijúci v Brezne, ešte v časoch Rakúsko-Uhorska založil tradíciu, ktorá sa zachovala dodnes.

V areáli Arboréta Borová hora, nachádzajúcom sa neďaleko zvolenského sídliska Podborová, sa na vítaní vtáctva každoročne začiatkom apríla zúčastňujú najmä žiaci a študenti zvolenských škôl. Ďalší záujemcovia, dokonca celé rodiny, pricestovali počas minulých ročníkov tohto podujatia aj zo vzdialenejších miest a obcí.

V apríli sa v našich krajoch objaví najviac sťahovaných vtákov. Podľa odhadov ornitológov na Slovensko priletí každý rok približne 30 miliónov vtákov, dve tretiny v apríli.

V prípade účasti väčších skupín organizátori prosia vopred oznámiť čas príchodu a počet osôb na e-mail: kristin@ife.sk alebo na tel. 045 5241 111.

Katarína Sládeková

Foto: Anton Krištín