Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Pracovníci ústavu materiálov a mechaniky strojov

Ako prepojiť doktorandov, výskum a firmy

16. 2. 2018 | videné 872-krát

Ústav materiálov a mechaniky strojov SAV organizuje workshop, ktorého cieľom je prezentovať metódy charakterizácie, ktoré sa používajú na sledovanie a charakterizovanie mikroštruktúr materiálov pomocou skenovacej elektrónovej mikroskopie. Na základe správne zvolenej metódy charakterizácie je možné rýchlo a efektívne zistiť pôvod porúch alebo chemické zloženie kovových materiálov. Výsledkom môže byť napríklad zníženie prevádzkových nákladov na výrobu, nákladov na údržbu v prípade odstránenia pôvodu poruchy alebo zlepšenie vlastností materiálov pochopením prepojenia "výroba - mikroštruktúra - vlastnosti",  čo môže prispieť k inováciám produktov.

„V rámci workshopu sme naplánovali najskôr prezentáciu, kde vysvetlíme princípy mikroskopie, chemických analýz a doterajšie využitie výsledkov pre priemyselných partnerov. Nasledovať bude prehliadka laboratórií a praktické ukážky. Pokiaľ bude mať niekto z účastníkov záujem, vieme mu poskytnúť školenie a môže v našich priestoroch v rámci rezervačného plánu pracovať samostatne. Zníži mu to cenu za analýzu a bude v budúcnosti flexibilnejší,“ povedal Ing. Martin Nosko, PhD. z Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV, ktorý je zároveň organizátorom workshopu.

Cieľovou skupinou sú v projekte záujemcovia z priemyslu a univerzít, ktorí sa chcú dozvedieť viac o možnosti charakterizačných metód pre skvalitnenie výroby alebo výrobkov, možnostiach sledovania morfológie povrchov pomocou elektrónovej mikroskopie v kombinácii s chemickými analýzami.

„Doktorandské štúdium na našom ústave môžeme skvalitniť najmä tým, že budeme mať čo najviac záujemcov, ktorí budú následne dobre ohodnotení, a to ich bude motivovať k ešte lepším výkonom. Samostatne by začali rozmýšľať nad plnením úloh a hľadať riešenia na potenciálne vzniknuté problémy, ak by boli viac prepojení na prax. Ak sa nám toto prepojenie doktorandov s firmami podarí, môžu sa do budúcna vytvoriť vedecko-podnikové partnerstvá a zvýši sa tým aj úspešnosť získavania projektov cez súťažné schémy,“ dodal Martin Nosko.

Workshop Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV sa uskutoční 15. mája 2018 v priestoroch ústavu na Dúbravskej ceste 9 v Bratislave.

Spracovala: Monika Hucáková

Foto: Martin Nosko