Aktuality

Vianoce okorenené bylinkami

Vložil(a): A. Nozdrovická, 21.12.2018, videné 354-krát

Hoci sú Vianoce najčarovnejším sviatkom v roku, málokto tuší, že predstavujú zároveň vážne riziko pre naše zdravie. Ohrození sú najmä pacienti so srdcovocievnymi ochoreniami. Americká štúdia ukázala, že počet  srdcových príhod, ako aj súvisiacich úmrtí narastá práve počas zimných sviatkov. Štúdia vedcov na Novom Zélande, kde Vianoce pripadajú na leto, ukázala podobné závery. To znamená, že zvýšené zdravotné riziko počas našich typicky zimných sviatkov nesúvisí len s chladným počasím a respiračnými ochoreniami.   

„Dôležité je, čo jeme a v akých množstvách. Na našich štedrovečerných stoloch by určite nemali chýbať potraviny rastlinného pôvodu, ktoré sú zdrojom bioaktívnych látok dôležitých najmä v prevencii civilizačných ochorení. K takýmto patria najmä polyfenolové látky, ktorých blahodárne účinky skúmame aj na Ústave experimentálnej farmakológie a toxikológie SAV,“ povedala Dr. Lucia Račková, ktorá sa výskumu venuje.

Polyfenoly ochraňujú bunky rôznych tkanív pred oxidačným stresom, pôsobia protizápalovo a celkovo chránia pred nepriaznivým dôsledkami starnutia. Polyfenoly v strave tiež môžu imitovať blahodarné účinky pôstu. K najbohatším zdrojom patria tradičné vianočné koreniny klinčeky a badián a tiež bylinky ako oregano, rozmarín a tymián.

„Vysoký obsah polyfenolov, najmä z hľadiska bežnej porcie, nájdeme v tmavej čokoláde, v ovocí s tmavosfarbenými bobuľkami, tradičných jabĺčkach, artičokoch a nápojoch ako káva, zelený a čierny čaj a červené víno,“ povedala Lucia Račková.

Počas Vianoc  by sme si mali dávať pozor na prejedanie sa. Aj vedecké štúdie potvrdili, že už mierne dlhšie trvajúce zníženie energetického príjmu znižuje krvný tlak, upravuje  krvné lipidy, redukuje zápalové mediátory a predlžuje život. Podstatným je tu ale nielen počet kalórií, ale aj výživová hodnota potravín, ktoré konzumujeme. Strava by mala byť bohatá na zeleninu, ovocie, vlákninu, zastúpené má byť chudé mäso, ryby, orechy, strukoviny, sója, s obmedzením cukrov a tukov.

Monika Hucáková

Foto: archív

Príloha

Ilustračné foto