Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Food Demand and Consumption Patterns in the New EU Member States: The Case of Slovakia

In: Ekonomický časopis/Journal of Economics, vol. 63, no. 4
Andrej Cupák - Ján Pokrivčák - Marian Rizov

Details:

Year, pages: 2015, 339 - 358
Keywords:
elasticity, food demand, QUAIDS, Slovakia JEL Classification: D12, I12, O52, Q18
Article type: Vedecký / Article
About article:
V tejto štúdii odhadujeme systém dopytu po potravinách na Slovensku s po¬užitím údajov zo Štatistiky rodinných účtov zhromaždených Štatistickým úradom SR na obdobie 2004 – 2010. Aplikujeme kvadratický, takmer dokonalý dopytový systém (QUAIDS), rozšírený o demografické, regionálne a ďalšie kontrolné premenné na základe predbežnej neparametrickej analýza Engelových kriviek. Výsledky naznačujú, že dopyt po mliečnych výrobkoch a ovocí a zelenine je výdavkovo a cenovo elastický, čo znamená, že takéto statky sú vnímané ako luxus. Na druhej strane, cereálne produkty, mäso a ryby a ostatné potraviny sú vnímané ako bežne prístupné statky s cenovo neelastickým dopytom, pretože výdavkové a vlastné cenové elasticity sú v absolútnej hodnote menšie ako jeden. Z analýzy navyše vyplýva, že vidiecke a nízkopríjmové domácnosti reagujú citlivejšie na zmeny v cenách potravín a v príjmoch v porovnaní s mestskými a vysokopríjmovými domácnosťami. Celkovo sa trendy v spotrebe potravín v slovenských domácnostiach zmenili spolu so zlepšením otázky potravinovej bezpečnosti v rokoch 2004 – 2010.
We estimate a food demand system for Slovakia using a recent Household Budget Survey data collected by the Slovak statistical office covering the period 2004 – 2010. The Quadratic Almost Ideal Demand System (QUAIDS) augmented with demographic, regional and expenditure controls is employed based on preliminary non-parametric Engel curve analysis. Results indicate that demand for dairy products and fruits and vegetables is expenditure and own-price elastic indicating that such goods are perceived as luxuries. On the other hand, commodity bundles such as cereals, meat and fish and other food are found to be normal goods with positive budget elasticity smaller than one and price inelastic demand. Rural and low-income households appear more expenditure and, especially, price sensitive compared with the urban and high-income ones. Overall the food consumption patterns changed and food security situation improved in Slovakia between 2004 and 2010.
How to cite:
ISO 690:
Cupák, A., Pokrivčák, ., Rizov, M. 2015. Food Demand and Consumption Patterns in the New EU Member States: The Case of Slovakia. In Ekonomický časopis/Journal of Economics, vol. 63, no.4, pp. 339-358. 0013-3035.

APA:
Cupák, A., Pokrivčák, ., Rizov, M. (2015). Food Demand and Consumption Patterns in the New EU Member States: The Case of Slovakia. Ekonomický časopis/Journal of Economics, 63(4), 339-358. 0013-3035.