Hotové šaláty a ich bezpečné servírovanie
Zelená dohoda ovplyvňuje aj náš stôl. Vo všeobecnosti sú zelené potraviny považované za zdravšie a ekologickejšie ako živočíšne produkty. Preferovanie vegetariánskej stravy je dobré pre naše zdravie, životné prostredie a je aj „trendy“. Je však balená zelená skutočne taká zdravá? V nedávnom prehľade sa vedci a vedkyne z Ústavu molekulárnej biológie SAV, v.v.i. zamerali na možné patogény, ale aj saprofytické mikroorganizmy, ktoré môžu ovplyvniť šaláty pripravené na konzumáciu.
„Ich kvalita závisí od podmienok a metód pestovania, umývania, balenia, skladovania, prepravy a distribúcie, ako aj od akýchkoľvek iných operácií, ktoré môžu podporiť alebo zvýhodniť rast mikroorganizmov. Niektoré mikroorganizmy môžu spôsobiť predčasné znehodnotenie produktu, zatiaľ čo iné sú nebezpečné pre ľudí,“ vysvetľuje Domenico Pangallo, vedúci výskumného tímu z Ústavu molekulárnej biológie SAV, v. v. i.
Úplné vylúčenie mikrobiologického rizika v šalátoch pripravených na konzumáciu je podľa mikrobiológov SAV štatisticky nereálne, pretože ku kontaminácii môže dochádzať v celom procese výroby. Trh šalátov určených priamo na konzumáciu, však môže ťažiť z nových udržateľných technológií, ktoré môžu podporiť rozhodnutia v oblasti riadenia rizík predtým, ako sa šaláty dostanú k spotrebiteľom.
„Na tento účel vyvíja naše laboratórium diagnostické vysokovýkonné sekvenačné protokoly zamerané na detekciu potenciálnej mikrobioty (baktérie a plesne) schopnej ovplyvniť šaláty pripravené na konzumáciu, ale aj naše zdravie,“ dodáva vedec.
Kontaktná osoba a zdroj: DomenicoPangallo, Ústav molekulárnej biológie SAV, v. v. i., 0903 311 652