Mäsožravé rastliny nám môžu pomôcť vo viacerých odvetviach priemyslu
Na Ústave genetiky a biotechnológií rastlín Centra biológie rastlín a biodiverzitySAV, v. v. i. (CBRB SAV, v. v. i.) v Nitre rozširujú dlhoročný výskum enzýmov mäsožravých rastlín o nové ciele a metodické postupy. Dva nové získané projekty umožnia hlbšie preskúmať tráviace enzýmy týchto rastlín, ako aj proces ich tvorby a súvis s vývinom listov a lapacích orgánov.
Mäsožravé rastliny si vyvinuli širokú škálu rôznych stratégií, aby mohli získať živiny z chyteného hmyzu: od listov prispôsobených na chytanie koristi, cez vizuálne a pachové vábenie až po produkciu tráviacich enzýmov. Druhy z rodu rosička vylučujú bohatú zmes tráviacich enzýmov stopkovými žľazami na listoch - tzv. tentakulami, ktoré zároveň slúžia aj na chytanie koristi. Rosičky sa prirodzene vyskytujú aj na Slovensku a sú predmetom výskumu na Ústave genetiky a biotechnológií rastlín CBRB SAV, v. v. i. v Nitre.
„V súčasnom projekte APVV budeme testovať vplyv špecifických enzýmov na rast vybraných hubových i bakteriálnych pôvodcov ochorení rastlín, keďže spomínané enzýmy dokážu degradovať zložky bunkových stien týchto organizmov. Zároveň budeme skúmať vybrané štádiá vývinu listov, tvorbu lapacích orgánov a produkciu hydrolytických enzýmov,“ uviedla Monika Danchenko z Ústavu genetiky a biotechnológií rastlín CBRB SAV, v.v.i., spoluriešiteľka projektu.
Druhým projektom sa rozširuje tento výskum o štúdium ďalšieho enzýmu, a to unikátnej proteázy z rosičky Drosera binata. Ide o projekt v rámci výzvy Štipendiá pre excelentných výskumníkov a výskumníčky R2-R4.
„Chceme získať tento enzým v prečistenej aktívnej forme vo veľkom množstve, odhaliť jeho charakterizáciu a testovať jeho vlastnosti, aby sme získali čo najviac vedomostí o tom, ako v rastline pôsobí. Následne enzým aplikujeme na hmyziu korisť a budeme analyzovať, aký substrát štiepi, aké sú jeho koncové produkty a akú má biologickú funkciu. Výsledky týchto analýz napovedia, aké by mohlo byť využitie enzýmu v najrôznejších odvetviach priemyslu, či už v potravinárstve, kozmetike, farmácii alebo iných,“ dodáva Monika Danchenko.
Spracovala: Monika Tináková
Foto: CBRB SAV, v. v. i.