Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

V košickej vedeckej kaviarni o tom, ako sa mikróby vedia brániť

29. 1. 2018 | videné 640-krát

Aj mikróby sa spolu rozprávajú a filmujú. A bránia sa.“ Na tejto téme sa dohodli organizátori prvej tohtoročnej vedeckej kaviarne v Košiciach s lektorom, expertom v tejto  oblasti, prof. MVDr. Vladimírom Kmeťom, DrSc. z Ústavu fyziológie hospodárskych zvierat Centra biovied SAV. Vysvetlenie si zvedavci môžu vypočuť 31. januára 2018 o 18. hodine v kinosále Kulturfabrik – Tabačka na Gorkého 2 v Košiciach.

Téma prednášky vo vedeckej kaviarni nie je náhodná. „Ponúkla sa sama. Máme tu január s obdobím chrípok, viróz a kašľa. Stačí proti nim bojovať čajom, medom, cesnakom, alebo treba brať antibiotiká?“ prezrádza hlavný organizátor, neurobiológ  RNDr. Ján Gálik, CSc. Zrno od pliev, relevantné informácie od povier, pomôže oddeliť prof. Vladimír Kmeť, ktorý sa mikróbom venuje v SAV takmer 40 rokov. „V prezentácii rozoberiem najdôležitejšie mechanizmy rezistencie na antibiotiká, aj formy boja proti nej. Objasníme si, čo znamenajú pojmy biofilm a quorum sensing. Budem sa venovať aj výskytu rezistentných laktobacilov, enterobaktérií, stafylokokov, kampylobakterov  v  potravinách (mlieko, mäso, zelenina), u divožijúcich a hospodárskych zvierat i u ľudí,“ pozýva na svoju prednášku.

Ešte jedno upozornenie: v Košiciach bolo zaužívané, že v poslednú sobotu v mesiaci sa koná ďalšia popularizačná aktivita – vedecký brloh pre deti. Na 27. januára bola pripravená príťažlivá téma: Sopečná chémia. Avšak pre neočakávané rodinné dôvody sa akcia predkladá na sobotu 17. februára 2018.  

(kč)

Foto: archív V.K.