Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Ilustračná snímka

Výskum parazitológov ukázal, ako biodiverzita ovplyvňuje kvalitu potravín a zdravie ľudí

1. 7. 2025 | videné 258-krát

Vedecký tím z Parazitologického ústavu SAV, v. v. i., v Košiciach sa podieľal na medzinárodnom výskumnom projekte Funkčná biodiverzita, výroba potravín, ekologické poľnohospodárstvo a vzťahy medzi nimi. Jeho cieľom bolo preskúmať, ako rozmanitosť organizmov v poľnohospodárskej krajine, tzv. funkčná biodiverzita, ovplyvňuje kvalitu potravín, ľudské zdravie a výnosy plodín.

Ako vyplýva z výsledkov výskumu, ekologické poľnohospodárstvo zvyšuje biodiverzitu a prináša benefity pre ľudské zdravie. „Vďaka bohatšej rozmanitosti organizmov sa zlepšuje opeľovanie, prirodzená ochrana rastlín a kvalita úrody vrátane jej nutričnej hodnoty,“ vymenúva Andrea Čerevková z Parazitologického ústavu SAV. Medzi ďalšie zistenia patrí, že drobní predátori, ako sú niektoré druhy bystrušiek (Carabidae), prispievajú k biologickej ochrane rastlín, napríklad pri redukcii vošiek.  „Nemusí to však automaticky znamenať vyššie výnosy,“ potvrdzuje vedkyňa.

Intenzívne poľnohospodárstvo ohrozuje ekosystémové služby tým, že znižuje počet opeľovačov a predátorov. „Naopak, ekologická intenzifikácia, teda udržateľné zvyšovanie poľnohospodárskej produktivity, môže priniesť lepšiu rovnováhu medzi výnosmi a ochranou prírody,“ konštatuje A. Čerevková. V rámci projektu vznikol nový konceptuálny a štatistický rámec, ktorý názorne ukazuje komplexné prepojenia medzi biodiverzitou, fungovaním ekosystémov a zdravím ľudí.

„Svet čelí rastúcemu tlaku na produkciu dostatku potravín pre narastajúcu populáciu ľudí. Výsledky projektu ukazujú, že ochrana biodiverzity nemusí byť v rozpore s poľnohospodárskou výrobou, práve naopak. Dobre nastavené poľnohospodárske postupy môžu pomôcť zabezpečiť kvalitnú výživu, zdravšie prostredie a odolnosť krajiny voči klimatickým zmenám,“ uzatvára výsledky výskumu, do ktorého sa zapojilo šesť európskych krajín Nemecko, Francúzsko, Maďarsko, Poľsko, Írsko a Slovensko, Andrea Čerevková z Parazitologického ústavu SAV.

Projekt bol vybraný v rámci výzvy Biodiversity and its influence on animal, human and plant health, ktorá bola realizovaná v rámci európskeho partnerstva Biodiversa podporovaného zdrojmi EK v programoch Horizon 2020 a Horizon Europe.

 

Spracovala: Andrea Nozdrovická

Zdroj a kontakt: Ing. Andrea Čerevková, PhD., Parazitologický ústav SAV, v. v. i.

Foto: canva.com

Súvisiace články