Vedci SAV charakterizovali baktérie prospešné pre zdravie
Kozie mlieko obsahuje viac minerálnych látok, najmä vápnika, než kravské mlieko. Vo vyššom percentuálnom zastúpení obsahuje aj ďalšie minerálne prvky, ako sú horčík, draslík, fosfor, meď, zinok, ale aj stopové prvky, najmä mangán a chróm. Dôležité však je, že obsahuje prospešnú mikrobiotu, ktorej niektorí zástupcovia pozitívne ovplyvňujú zdravotný stav konzumentov. Vedci z Centra biovied SAV, v. v. i., vyselektovali a charakterizovali postbioticky aktívne (antimikrobiálne pôsobiace) baktérie pre ich použitie pri výrobe produktov z fermentovaného kozieho mlieka, za čo získali patent.
„V spolupráci s Výskumným ústavom mliekarenským v Žiline sme vyselektovali bakteriálne kmene, ktoré sú citlivé ku antibiotikám, neobsahujú gény faktorov virulencie a sú bez produkcie nežiaducich enzýmov. Naopak, produkujú užitočný enzým β-galaktozidáza, ktorý je dôležitý pri príprave produktov pre jednotlivcov trpiacich laktózovou intoleranciou. Kmene produkujú antimikrobiálne pôsobiace substancie-bakteriocíny, patriace do skupiny postbiotík. Substancie zostávajú stabilné aj počas dlhodobého skladovania pri teplote -20 ˚C,“ uviedla Andrea Lauková, vedúca vedecká pracovníčka z Centra biovied SAV, v. v. i., Ústav fyziológie hospodárskych zvierat v Košiciach.
Kozie mlieko sa považuje za funkčnú a nutrične hodnotnú tekutinu bohatú na aj na komponenty, akými sú postbioticky aktívne kmene baktérií. Na uvedenom pracovisku charakterizované a aplikované baktérie v dostatočnom množstve prežívajú v jogurtoch vyrobených z kozieho mlieka.
„Ďalšou zložkou kozieho mlieka s významom pre naše zdravie sú vitamíny A, B1, B2, B12, C, D, E, K a kyselina listová. Zastúpené sú tiež mastné kyseliny a z nich hlavne kyselina maslová, kaprónová, kaprylová, kaprínová, palmová, arachidonová a linolénová. Kozie mlieko obsahuje tiež vyššie percento amínokyselín treonín, izoleucín, lyzín, tyrozín, cysteín a valín,“ uviedla vedkyňa.
Tento mesiac po úspešnom zavŕšení úplného prieskumu patentovej prihlášky PP 50021-2022 udelil Úrad priemyselného vlastníctva SR pracovisku patent s názvom: Kmeň kyslomliečnych baktérií Lactococcus lactis subsp. lactis MK1/3, spôsob výroby fermentovaného kozieho mlieka a výrobok vyrobený týmto spôsobom.
Spracovala: Monika Tináková
Foto: canva.com