Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Účastníci 16BSS

Svet chémie a biochémie cukrov na 16. ročníku konferencie Bratislava Symposium on Saccharides

29. 10. 2024 | videné 328-krát

V posledný septembrový týždeň Kongresové centrum SAV v Smoleniciach privítalo už po šestnástykrát účastníkov vyhľadávaného medzinárodného podujatia zameraného na všetky aspekty chémie a biochémie cukrov, Bratislava Symposium on Saccharides (BSS). V priebehu piatich dní zdieľalo svoje významné vedecké zistenia a skúsenosti z oblasti cukrárskej chémie a biochémie, glykomiky a glykobiológie v rámci vynikajúcich prednášok, posterových prezentácií a uvoľnených a priateľských diskusií vyše osemdesiat účastníkov z vedeckých aj komerčných pracovísk z dvadsiatich krajín na štyroch kontinentoch.

V pondelok podvečer vedecký program odštartoval plenárny prednášajúci Celso Reis z Portugalska s prezentáciou "The diversity and functionality of the cancer glycome: role in oncogenic processes to clinical implications". V sérii plenárnych prednášok pokračovali svetovo uznávaní odborníci ako Christophe Len (Francúzsko), Bernd Nidetzky (Rakúsko), Carme Rovira (Španielsko) a Lara Mahal (Kanada). Vedeckú mozaiku kvalitných prednášok dopĺňali pozvaní prednášajúci Anikó Borbás (Maďarsko), Rita Ventura (Portugalsko), Christina Airoldi (Taliansko), Vered Padler-Karavani (Izrael), Iain Wilson (Rakúsko), Daniel Bojar (Švédsko) a takisto kolegyňa z Chemického ústavu SAV, v. v. i., Zuzana Pakanová spolu s plejádou ďalších prezentujúcich, ku ktorým okrem iných patrili aj skúsení a úspešní vedci Robert J. Woods (USA), Alexei Demchenko (USA) a Marko Anderluh (Slovinsko).

Mladé vedkyne a vedci si prevzali niekoľko ocenení za najlepšie posterové. Cenu Chemického ústavu SAV, v. v. i., získala Marina Marinović z univerzity v Ľubľane (Slovinsko), Slovenská chemická spoločnosť ocenila poster Leny Nuschy z viedenskej BOKU (Rakúsko) a cena za najlepší poster od SLOVCARB, o. z., putovala na Stanfordskú univerzitu (USA) pre Ell Handy.

Pestrý vedecký program obohatili aj  spoločenské aktivity. Účastníci konferencie si mohli užiť prehliadku hradu Červený kameň a zabaviť sa pri sokoliaroch. Pri chutnej večeri v reštaurácii Starý Dom v Modre si prišli na svoje nielen chuťové poháriky, ale i sluchové zmysly pri veľmi príjemnej hudbe sláčikového tria. V „grande finale“ posledného večera po odovzdaní ocenení za najlepšie postery si spokojní účastníci mohli vychutnať víno pri degustácii zabezpečenej vinárstvom Hanúsek a hudobníci a tanečníci z folklórneho súboru Karpaty spolu s Folk Duo svojím fantastickým vystúpením celkovo dotvorili výbornú atmosféru tohto úspešného podujatia.

Bratislava Symposium on Saccharides má svoju tradíciu už od roku 1978. Aj tohtoročné sympózium tradične organizoval Chemický ústav SAV, v. v. i., tentoraz v spolupráci s občianskym združením SLOVCARB.

Link na webstránku konferencie

 

Spracovali: Lenka Lorencová, Jaroslav Katrlík, Chemický ústav SAV, v. v. i.

Súvisiace články