Chemický ústav SAV, v. v. i.
Názov témy
Štúdium glykánových faktorov virulencie Candida auris
Program DŠ
Biochémia
Meno školiteľa/-ky
Ing. Pavol Farkaš, PhD.
Kontakt:
Prijímajúca škola
Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU
Stručná anotácia
C. auris je novo objavený druh oportúnnej kvasinky, ktorý sa vyznačuje nezvyčajnými vlastnosťami. Predovšetkým ide o vysoký virulentný potenciál a neobvyklú schopnosť trvalo osídľovať nemocničné prostredie. Imunobiologické experimenty naznačujú, že virulentný potenciál môže súvisieť aj so schopnosťou C. auris unikať pozornosti neadaptívnym imunitným mechanizmom. Súvisí vysoký virulentný potenciál a schopnosť unikať pozornosti imunitného systému tejto kvasinky s jej glykozyláciou?