Vedci zo SAV vyvinuli proteomickú metódu na stanovenie pšeničných proteínov spôsobujúcich celiakiu a rôzne alergie
Multidisciplinárny tím z viacerých pracovísk SAV pod vedením Martina Hajducha PhD. v zložení Ľubica Uvačková PhD. (Ústav genetiky a biotechnológií rastlín), Slávka Bekešová PhD. (Virologocký ústav) a Ľudovít Škultéty PhD. (Virologocký ústav a Molekulárno-medicínske centrum) vyvinul vysokoúčinnú presnú metódu, ktorá umožní stanovenie aj stopových množstiev pšeničných proteínov spôsobujúcich celiakiu a rôzne alergie.
Metóda je založená na špičkovej technológii kvantitatívnej MSE proteomiky. Výsledky výskumu, ktorý finančne podporovala firma Syngenta Biotechnology USA, znovu poukazujú na významné miesto SAV v celosvetovej vede.
Vedecký tím metódu publikoval v uznávanom špecializovanom vedeckom časopise Journal of Proteomics (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1874391912007907
Zdroj: Ústav genetiky a biotechnológií rastlín SAV