Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Kolektív z Chemického ústavu SAV, ktorý si prevzal Cenu SAV za medzinárodnú vedecko-technickú spoluprácu

Cenu SAV za výsledky medzinárodnej spolupráce si prevzal kolektív z Chemického ústavu SAV

28. 7. 2020 | videné 1295-krát

Karanténne opatrenia počas udeľovania Cien SAV za rok 2019 v Kongresovom centre Smolenice neumožnili, aby si Cenu SAV za výsledky medzinárodnej vedecko-technickej spolupráce prebral celý kolektív z Chemického ústavu SAV. Dnes si preto prebrali z rúk predsedu SAV prof. Pavla Šajgalíka a podpredsedu SAV pre 2. oddelenie vied prof. Karola Marholda ocenenie aj ďalší členovia tímu za prácu Analýza glykoforiem proteínov ako potencionálych biomarkerov pre medicínu a diagnostiku biomarkerov.

Ocenenie si dnes prevzali Mgr. Peter Baráth, PhD., Ing. Marek Nemčovič, PhD., Mgr. Martina Križáková, PhD., Ing. Zuzana Pakanová, PhD., Ing. Lucia Pažitná, Ing. Kristína Kianičková a MSc. Paras Kundalia.

Tím získal cenu za výsledky medzinárodnej vedecko-technickej spolupráce s Ústavom pre aplikáciu nukleárnej energie (Institut za primenu nuklearne energije – Institute for the Application of Nuclear Energy – INEP) z Univerzity v Belehrade v Srbsku. Ich spolupráca trvá už od roku 2012 a v súčasnosti sa uskutočňuje v rámci bilaterálneho projektu APVV a trilaterálneho projektu, kde spolupracuje aj rakúsky tím z Vienne Metabolomics Center, University of Vienna, Austria.

Vedúci tímu Jaroslav Katrlík, ktorý si Cenu SAV prevzal na slávnostnom ceremoniáli v Smoleniciach, poďakoval nielen za ocenenie, ale tentoraz najmä všetkým členom tímu. Vyzdvihol hlavne „úžasnú spoluprácu“ vedcov dvoch oddelení Chemického ústavu SAV – oddelenia glykobiotechnológie a glykobiológie, ktoré dokázali „v záujme výskumu spojiť myšlienky aj techniku“.

Ocenená vedecká práca je zameraná na výskum a vývoj analytických biočipových systémov využívajúcich lektíny, jej využitie je najmä v medicínskom výskume, pri výskume a diagnostike biomarkerov, v biológii pri štúdiu interakcií biomolekúl obsahujúcich sacharidovú zložku a v biotechnológii pri charakterizácii a kontrole terapeutických proteínov.

(an)

Foto: Katarína Gáliková

Súvisiace články