Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Fotografia z roku 2017.

Príležitosť pre talenty v prírodných vedách

26. 9. 2018 | videné 656-krát

Celoslovenské finále Festivalu vedy a techniky AMAVET 2018 bude opäť jedným z hlavných podujatí Týždňa vedy a techniky na Slovensku. História festivalu sa v tomto roku prehupne už do tretieho desaťročia.

21. ročník festivalu sa stane živnou pôdou na objavenie talentov v oblasti vedy a techniky. Najmä skutočnosť, že víťazi postupujú na rôzne prestížne súťaže v zahraničí, motivuje prihlásených žiakov, že už na základné – krajské kolá – prichádzajú s projektami, ktoré neskôr v konfrontácii s rovesníkmi v zahraničí veľmi úspešne preprezentujú. Festival má medzinárodný charakter vďaka účasti zahraničných partnerov z Mexika, Belgicka, Ruska a Českej republiky. Festival vedy a techniky AMAVET je jedným z podujatí siete vedeckých výstav Intel ISEF. Je aj národným kolom pre súťaž Európskej únie pre mladých vedcov do 20 rokov - EUCYS. Organizátor, občianske združenie AMAVET, je spoluorganizátorom Týždňa vedy a techniky na Slovensku. V spolupráci s Centrom vedecko-technických informácií priblíži širokej verejnosti vedu a techniku populárnou formou. Pätnásty ročník Týždňa vedy a techniky na Slovensku sa bude niesť v znamení motta „15 rokov stretnutí s vedou! Objavuj ju s nami“ (www.tyzdenvedy.sk). Súčasťou festivalu je aj výstava „Veda netradične“, ktorú organizuje Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti. To všetko sa uskutoční od 8. do 9. novembra 2018 v areáli výstaviska INCHEBA v Bratislave.

Charakteristika podujatia:

Festival vedy a techniky AMAVET je určený pre deti a mládež vo veku do 20 rokov s neukončeným stredoškolským vzdelaním a je jedinečným stretnutím mladých ľudí, ktorých zaujíma budúcnosť našej krajiny, chcú o tom diskutovať a svojou prácou aj prispieť k zvýšeniu vedomostnej úrovne.

Svoje vedátorské projekty žiaci každoročne prezentujú v jedenástich súťažných kategóriách prostredníctvom posterových prezentácií, ale aj výstavných exponátov, pred členmi odbornej hodnotiacej komisie zloženej z vedcov, vysokoškolských pedagógov a ďalších odborníkov, ktorá posudzuje schopnosti žiakov objektívne a komplexne, dáva deťom spätnú väzbu pre ďalší rozvoj projektu a pozitívnu vnútornú motiváciu k vedomostnému rastu.

Kategórie:

Súťažiaci budú prezentovať svoje projekty v kategóriách: Biológia, Chémia, Matematika, Informatika a počítačové inžinierstvo, Elektronika a mechanika, Energia a transport, Geovedy, Environmentálne vedy, Medicína a zdravotníctvo, Fyzika a astronómia, Spoločenské vedy.

Reprezentácia víťazov celoslovenského finále:

Vybraní víťazi budú následne vyslaní obhájiť svoj projekt a reprezentovať svoju školu aj Slovensko na prestížne národné a svetové vedecké súťaže a fóra vedeckovýskumnej činnosti mládeže (Intel ISEF, EUCYS, I-SWEEEP a ďalšie), ďalej získajú ocenenie dekana Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského a množstvo vecných cien.

Celoslovenského finále sa zúčastnia najúspešnejší žiaci krajských kôl z celého Slovenska so spoluúčasťou pozvaných zahraničných delegácií z Mexika, Belgického kráľovstva, Českej republiky a Ruskej federácie, čím sa vytvoria podmienky na výmenu skúseností a nadväzovanie priateľstiev medzi účastníkmi z jednotlivých zúčastnených krajín. Festival vedy a techniky AMAVET má tak významný medzinárodný charakter.

Podmienky účasti:

Žiaci môžu prihlasovať svoje projekty na krajské kolá na stránke súťaže www.festivalvedy.sk.  Tí najlepší z krajských kôl postupujú priamo do celoštátneho finále. Prihlasovanie projektov je možné do 10. 10. 2018 do 12:00 h. Kontakt: Dávid Richter, koordinátor súťaže, richter@amavet.sk, 0948 345 177, www.amavet.sk

Ján Nemec

Foto: Vladimír Šimíček