Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Logo konferencie.JPG

Biotechnológie pre kvalitné potraviny

26. 9. 2018 | videné 638-krát

V dňoch 17. až 19. septembra 2018 sa v Kongresovom centre SAV v Smoleniciach už trinásty raz stretli vedeckí a odborní pracovníci z oblasti poľnohospodárskych a potravinárskych biotechnológií na medzinárodnej konferenciiBiotechnology and Quality of Raw Materials and Foodstuffs“. Podujatie organizovali Ústav genetiky a biotechnológií rastlín Centra biológie a biodiverzity rastlín SAV a Fakulta biotechnológie a potravinárstva SPU v Nitre.

Cieľom konferencie bolo prezentovať postupy rastlinných, živočíšnych a mikrobiálnych biotechnológií pri zvyšovaní kvality, bezpečnosti a hygieny surovín a potravín.

Program konferencie bol rozdelený do štyroch oblastí: 1) Biotechnológie a molekulárna biológia, 2) Dizajn potravín a inovácie, 3) Personalizovaná výživa a zdravie a 4) Inovácie v potravinárskom priemysle.

Plenárne prednášky k jednotlivým sekciám prezentovali Dr. Hrönn O. Jörundsdóttir „Keeping food safety on the food innovation agenda“ (The European Association for Food Safety, SAFE Consortium, Brussels, Belgium), Prof. José M. Cuezva „Reverse phase protein arrays: a platform for biomarker identification“ (Centro de Biología Molecular "Severo Ochoa", Madrid, SPAIN), Prof. András Dinnyes „Novel methods in food safety: Human induced pluripotent stem cell derived in vitro toxicology assays“ (Szt. Istvan University Gödöllo, Hungary) a Prof.  Ángel A. Carbonell-Barrachina „Role of sensory evaluation and marketing in the innovation of food industry“ (Department of Agro-Food Technology, Univ. Miguel Hernandez, Elche, Spain). Za Ministerstvo poľnohospodárstva a rozvoja vidieka SR vystúpil s plenárnou prednáškou Ing. Michal Kunštek „Slovak Republic as a member of the Administrative Assistance and Cooperation system“.

Celkovo sa na konferencii zúčastnilo viac než sto účastníkov z jedenástich krajín Európy a USA. Vedeckí pracovníci ÚGBR CBRB SAV prispeli k odbornému programu svojimi výsledkami z oblasti rastlinných biotechnológií v šiestich prezentáciách.

Zdroj: J. S., ÚGBR CBRB SAV