Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Agrokomplex.jpg

Dve nové odrody na slovenskom trhu

13. 8. 2018 | videné 630-krát

V rámci tohtoročného Agrokomplexu v Nitre, ktorý sa začína 16. augusta, sa prezentujú svojimi výsledkami výskumu aj vedci zo SAV. Najmä z Centra biológie rastlín a biodiverzity SAV. V priebehu posledných rokov narastá záujem o zdraviu prospešné plodiny a potravinové výrobky z nich získané. Nie tak dávno zaznávané plodiny, akou bol aj amarant (Amaranthus spp. L.), nadobúdajú čoraz väčší význam najmä pre vysoký obsah nutričných látok a pre svoje mimoriadne dietologické až liečebné účinky.

Pomocou radiačnej mutagenézy sme získali zbierku perspektívneho šľachtiteľského materiálu tejto významnej pseudoobilniny, ktorú charakterizujeme na biochemickej a molekulárnej úrovni. V rokoch 2011 až 2013 sme požiadali Odbor odrodového skúšobníctva ÚKSUPu o registráciu dvoch mutantných genotypov, ktoré vykazujú s ohľadom na ročník a lokalitu dlhodobo zvýšené morfologické parametre semien v porovnaní s neožiarenými i  komerčnými formami.

Po ich úspešnom odrodovom skúšaní boli tieto genotypy - vyšľachtené odrody láskavca - registrované ako prvé na Slovensku. Sortiment slovenských odrôd bol tak obohatený dvomi odrodami láskavca s názvom ,,Pribina“ a „Zobor“. Obe odrody sa vyznačujú vysokým úrodovým potenciálom, ktorý je v súčasnosti testovaný v maloplošných poľných pokusoch, ako aj vysokou nutričnou hodnotou semena, ktorá ich predurčuje k využitiu najmä v potravinárskom priemysle.

Ing. Andrea Hricová, PhD. a kol.