Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

 Neurobiológ Ján Gálik už niekoľko rokov organizuje v Košiciach vedecké kaviarne. Tentoraz sa predstaví aj ako lektor a vysvetlí, že ľudské telo tiež „poháňa“ elektrická energia.

Pred letným voľnom lákavé podujatia

20. 6. 2018 | videné 642-krát

Letné prázdniny a dovolenky už klopú na dvere, no ešte pred ich začiatkom pripravili popularizátori vedy v Košiciach dve hodnotné podujatia. Pre deti to bude vedecký brloh 23. júna 2018 o nanotechnológiách a pre dospelých vedecká kaviareň 27. júna 2018 o elektrine v ľudskom tele.  

Pre budúcich vedátorov vymysleli organizátori pod vedením RNDr. Márie Zentkovej, CSc. z Ústavu experimentálnej fyziky SAV v Košiciach špeciálny vedecký brloh pod názvomVeľmi malý svet vedy“. Bude tradične v poslednú sobotu v mesiaci  vo Výmenníku na Ulici obrody so začiatkom o 14. hodine. Veľmi malý svet odhalí deťom Ing. Zuzana Tkáčová, ktorá vyštudovala umelú inteligenciu na Technickej univerzite v Košiciach a v súčasnosti pôsobí na Ústave informatiky Prírodovedeckej fakulty UPJŠ ako expertka pre didaktické inovácie v národnom projekte IT Akadémia – vzdelávanie pre 21. storočie. Prezradí, v ktorých oblastiach každodenného života sa nanotechnológie využívajú, aké sú trendy v nanomedicíne i nanoelektronike. Spestrením budú praktické pokusy, ukážky prístrojov na skúmanie nanočastíc, základné výrobné postupy používané v nanotechnológiách i zaujímavé vlastnosti nových a netradičných materiálov. 

Vedecká kaviareň v Košiciach, ktorá sa koná poslednú júnovú stredu od 18. hodiny v kinosále Tabačky, pred letným prerušením reaguje na aktuálne počasie.S teplými júnovými dňami prišli aj typické letné búrky. Búrky a hlavne blesky naháňajú ľuďom strach odnepamäti. A pritom máme s nimi spoločného viac, než si vieme predstaviť,“ hovorí RNDr. Ján Gálik, CSc., riaditeľ Neurobiologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV v Košiciach, ktorý sa tentoraz predstaví aj v role lektora, nielen organizátora. „Rovnaká energia ako je ničiaca energia  zlovestného blesku je súčasťou nášho tela, súčasťou našej podstaty. Bunky využívajú elektrinu ako signály na reguláciu a udržiavanie normálnych funkcií nutných pre ich prežitie. Bez elektrickej energie by sa v našom tele nepohol jediný sval, nevznikla by jediná myšlienka, nedokázali by sme nič cítiť, ani vnímať.“ (kč)

Foto: archív