Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Veľvyslankyňa Indonézie Adiyatwidi Adiwoso v spoločnosti predsedu SAV prof. Pavla Šajgalíka.

Nový priestor a nové možnosti spolupráce

25. 5. 2018 | videné 721-krát

Dôvod návštevy veľvyslankyne Indonézie Adiyatwidi Adiwoso v piatok 25. mája na pôde Slovenskej akadémie vied bol prozaický, podnetný aj lichotivý. Indonézia je ďalšou ázijskou krajinou (po Japonsku, Kórei, Thajvane a ďalších), ktorá má záujem o spoluprácu s vedeckou komunitou v našej krajine.  

Rámcové predstavenie SAV s akcentom na jej transformáciu, potenciál a nové perspektívy uviedol predseda SAV prof. Pavol Šajgalík. Veľvyslankyňa Indonézie Adiyatwidi Adiwoso pripomenula prioritný záujem svojej krajiny o rozvíjanie spolupráce vo výskumnej a vedeckej oblasti v kontexte s blížiacim sa stretnutím ekonomických ministrov oboch krajín. „Vzdelanie a vedecký progres je jednou z našich priorít,“ uviedla Adiyatwidi Adiwoso, ktorá má za sebou už pôsobenie na veľvyslanectve svojej krajiny v USA aj v Španielsku. Je to začiatok našej cesty spolupráce, otváranie nových možností participácie na spoločných projektoch aj na výmene študentov.“

Predseda SAV privítal záujem Indonézie, podporený dobrými referenciami spolupráce z ďalších ázijských krajín a naznačil oblasti, v ktorých môže byť spolupráca aj pre Slovensko prospešná – napríklad biovedy, biotechnológie, potravinártsvo. Osobitne akcentoval skutočnosť, že SAV má dostatok zaujímavých vedecko-výskumných projektov, no s menším komerčným využitím, pričom už disponuje za posledné roky kvalitne vybudovanou technickou základňou, špičkovými prístrojmi, ktoré sú k dispozícii aj vedcom zo zahraničia. (spn)

Foto: Vladimír Šimíček