Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

RNDr. František Kristek, DrSc.

Lúčime sa s RNDr. Františkom Kristekom, DrSc.

25. 4. 2018 | videné 1618-krát

Vo veku nedožitých 70 rokov zomrel dňa 21. apríla 2018 RNDr. František Kristek, DrSc., dlhoročný pracovník Ústavu normálnej a patologickej fyziológie SAV. Napriek jeho dlhotrvajúcej chorobe bol jeho odchod nečakaný a náhly, nakoľko vďaka svojej húževnatosti a životnej vitalite vždy dokázal prekonať svoje zdravotné problémy.

František Kristek sa narodil 20.9.1948 v Nědelišti v Českej republike. Po skončení vysokoškolského štúdia na Prírodovedeckej fakulte Masarykovej Univerzity v Brne pracoval najskôr v Slovakofarme Hlohovec, neskôr vo Výskumnom ústave liečiv v Modre, aby nakoniec zakotvil na Ústave normálnej a patologickej fyziológie SAV. V rokoch 1988-1989 zastával post Honory Research Fellow na University College London. Svojou plodnou vedeckou činnosťou sa zaradil medzi významné osobnosti slovenskej morfológie a fyziológie. V ranom období svojej kariéry sa venoval najmä výskumu ultraštruktúry cievnej steny za normálnych a patologických podmienok. Za najvýznamnejšie výsledky z tohto obdobia možno pokladať preukázanie tvorby substancie P v endotelových bunkách a vypracovanie metódy odstránenia endotelových buniek z cievy in vivo. V neskoršom období svojej vedeckej práce sa zameral na štúdium regulácie kardiovaskulárneho systému a interakcie medzi jeho jednotlivými zložkami, najmä na interakciu oxidu dusnatého a sírovodíka ako významných plynných signálnych látok. V poslednej dobe sa intenzívne venoval arteriálnej hypertenzii s dôrazom na meranie a vyhodnocovanie pulzovej vlny a jej jednotlivých parametrov, ktoré hodnotil do poslednej chvíle, ešte aj na nemocničnom lôžku.

František Kristek bol členom Slovenskej fyziologickej, kardiologickej aj hypertenziologickej spoločnosti, členom edičnej rady International Journal of Cardiovascular Medicine a Science, bol spoluorganizátorom viacerých medzinárodných sympózií. Mal bohatú a významnú pedagogickú a vedeckú činnosť, o čom svedčí viac ako 70 impaktovaných prác, vyše 800 citácií a h-index 20. Z knižných publikácií chceme vyzdvihnúť monografiu „Štruktúra a funkcia cievnej steny v normotenzii a hypertenzii“, ale je autorom a spoluautorom aj ďalších knižných publikácií, domácich aj zahraničných. V roku 2007 a 2016 bol ocenený Prémiou Literárneho fondu SR za vedeckú a odbornú literatúru.

František Kristek bol výrazná osobnosť nášho pracoviska, svoje názory vyjadroval priamo a vždy si za nimi stál. Jeho práca bola pre neho zároveň koníčkom, počas experimentov vedel vyvolať uvoľnenú atmosféru a popri vedeckých témach sa aktívne zapájal aj  do diskusií politického a spoločenského významu. Pokiaľ mu to jeho zdravotný stav umožňoval, svoj život žil naplno, rád cestoval a spoznával nové krajiny a nových ľudí. Bol zodpovedný manžel a milujúci otec a starý otec. Svojim študentom bol vždy nápomocný a pre väčšinu pracovníkov ústavu bol nielen kolegom ale aj priateľom.

Za všetku prácu pre Ústav normálnej a patologickej fyziológie SAV Ti chceme vrelo poďakovať, budeš nám veľmi chýbať, Ferko!

„Žiadna smrť nemôže byť zlá, ak jej predchádzal dobrý život.“ (Miloš Kopecký)

Posledná rozlúčka so zosnulým bude v piatok o 15.00 hodine v dome smútku na cintoríne v Hlohovci. Za Ústav normálnej a patologickej fyziológie, CEM, SAV

RNDr. Soňa Čačányiová, PhD., Doc. MUDr. Jozef Török, CSc., RNDr. Martina Cebová, PhD.