Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Popularizátor vedy Ján Gálik (vpravo) často a rád odkrýva verejnosti tajomstvá nášho tela, ktoré vedecky skúma. Jeden z dôkazov – archívna snímka z Noci výskumníkov v Košiciach.

V Piešťanoch o pravdivosti Matrixu i živote nomádov

19. 4. 2018 | videné 667-krát

Tentoraz môžu byť zvedavci z radov obyvateľov i návštevníkov Piešťan nadmieru spokojní. Popularizátori vedy zo SAV spolu s vedením centra vedy a kultúry Elektrárňa Piešťany pripravili pre nich v aprílovej vedeckej kaviarni i vedeckom brlohu výsostne lákavé témy.

Už vo štvrtok 19. apríla 2018 o 17. hodine sa bude RNDr. Ján Gálik, CSc., riaditeľ Neurobiologického ústavu BMC SAV v Košiciach, zamýšľať, či bol filmový Matrix naozaj len fikcia? A či sme živými batériami využiteľnými na produkciu elektrickej energie. Bude sa totiž zaoberať súvislosťami medzi elektrickou energiou a ľudským telom. Hovorí: „Elektrická energia je s naším životom neoddeliteľne spojená. Bez nej by sa v našom tele nepohol jediný sval, nevznikla by jediná myšlienka, nevyvolala sa jediná spomienka. Elektrické signály nám umožňujú dýchať, vidieť, počuť, cítiť chuť, vôňu, teplo, chlad, hýbať sa, jesť a tráviť, ale aj pociťovať bolesť. Bez elektrických prúdov by sme sa nemohli ani vystrašiť, relaxovať, dokonca ani zamilovať sa.“ Ako tromf uvádza, že aj úradná definícia smrti sa definuje ako vymiznutie elektrickej aktivity mozgu.

Na nemenej zaujímavú tému sa môžu tešiť školáci vo vedeckom brlohu, ktorý bude v sobotu 21. apríla o 10. hodine tiež v priestoroch piešťanskej Elektrárne. Mgr. Michal Holeščák, PhD. z Archeologického ústavu SAV v Nitre detvákom v prednáške pod názvom Ako sa žilo v sedle koňa priblíži život nomádov alebo kočovníkov, ktorí obývajú územie trávnatej stepi už od praveku, a nie len v ďalekom Mongolsku. V stredoveku sme sa s nimi mohli stretnúť aj priamo u nás, na Slovensku. K svojmu životu nepotrebovali stále domy, všetko, čo mali, si nosili so sebou na konskom chrbte. Deti sa dozvedia, aké rôzne zvieratá chovali, na akých jazdili a ako si zadovažovali potravu. Zároveň si budú môcť vyskúšať vyrobiť modely rôznych druhov kočovníckych príbytkov, ako je jurta či típí.

(kč)

Foto: archív