Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

SASPRO logo.png

Vynález Zorana Markovica z projektu SASPRO čaká na patent

19. 3. 2018 | videné 1685-krát

Srbský vedec, absolvent Belehradskej univerzity, profesor výskumu v Inštitúte jadrových vied v Belehrade Mgr. Zoran Markovic, PhD. stojí na čele tímu vedcov z Ústavu polymérov SAV, ktorí vyvinuli materiál dezinfikujúci popáleniny či celé operačné miestnosti. Na Slovensku v súčasnosti pôsobí v rámci podporného programu SASPRO.

Spolupráca s Ústavom polymérov SAV v rámci výzvy SASPRO od decembra 2015 nebola pre Zorana Markovica prvá. „Nadviazal som na doterajšiu činnosť a vlastne bola len prirodzeným pokračovaním predchádzajúcich aktivít,“ opisuje srbský vedec. Na začiatku spolupráce bol nápad vyrobiť materiál, vďaka ktorému by nemuseli pacienti s katétrom podstupovať jeho výmenu tak často a zároveň by tieto katétre neboli také finančne nákladné. V súčasnosti sú na trhu také výrobky len so striebrom. Z. Markovic sa preto rozhodol použiť materiál z nového druhu nanočastíc, z ktorých vyrobili fóliu.

V rámci SASPRO vedec-fyzik pracuje na projekte s názvom Antibakteriálne polymérne nanokompozity na báze grafitu. „Chcel som sa dozvedieť viac o polyméroch a spojiť svoje vedomosti o nanočasticiach s polymérnou vedou. Aj antibakteriálne produkty sa dajú ľahko preniesť z výskumu do priemyslu. Predtým som pracoval na protinádorových nanočasticiach. Prevod protirakovinových nanočastíc do nemocníc je oveľa zložitejší,“ vysvetľuje svoj projekt. Pri jeho využití je však tajnostkársky. „Podali sme patentovú prihlášku a našli jednu taliansko-holandskú spoločnosť, ktorá sa zaujíma o naše výsledky. Nemôžem odhaliť ďalšie podrobnosti,“ objasňuje. Slovensko sa nechystá opustiť ani po skončení projektu v rámci SASPRO a chce sa uchádzať o štipendiá SAIA (Slovenská akademická a informačná agentúra).

Vynikajúca spolupráca so SAV nebola jediným dôvodom – i keď, samozrejme, podstatným – prečo sa Z. Markovic rozhodol pracovať na Slovensku. Je ich viac. Nezanedbateľným a veľmi praktickým argumentom pre výber Ústavu polymérov SAV na spoluprácu bola aj vzdialenosť od rodiska. Bratislava je vzdialená len sedem hodín od Belehradu pravidelnou autobusovou linkou, ďalej letecké spojenie Bratislava-Niš, ktoré stojí 10 eur, takže moja žena, tiež výskumníčka, a ja môžeme ľahko cestovať,“ usmieva sa Z. Markovic a vyzdvihuje aj schopnosť komunikovať, keďže podľa neho naše jazyky nie sú až také vzdialené.

Nuž, a tým veľmi výrazným dôvodom, prečo chce v práci na Slovensku pokračovať je aj to, že veda je tu oveľa lepšie organizovaná ako v Srbsku. „Myslím si, že Slovensko potrebuje viac programov, ako je SASPRO, aby sem prilákali slovenských aj zahraničných vedcov,“ zdôrazňuje Z. Markovic. Podmienky tu podľa neho sú. „Rád pracujem na Slovensku a Ústav polymérov SAV je vynikajúce miesto pre výskum. Okrem toho Bratislava je veľmi pekné mesto. Jediným problémom sú vysoké náklady na prenájom bytov v porovnaní s Belehradom, ktoré sú asi trikrát vyššie ako v Belehrade,“ chváli si slovenské podmienky srbský vedec. „Celkovo sú Slováci dosť podobní Srbom, čiže nemám žiadny problém sa prispôsobiť tunajšiemu životu, dokonca aj kuchyni,“ dodáva na záver Mgr. Zoran Markovic, PhD.

Andrea Nozdrovická

Foto: Vladimír Šimíček