Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Teoretický fyzik Michal Mruczkiewicz

Teoretický fyzik Michal Mruczkiewicz skúma v SAV spinové textúry

16. 2. 2018 | videné 1046-krát

Michal Mruczkiewicz si svoj pobyt na Slovensku doslova užíva. Pracovne aj voľnočasovo. Prečo si vybral Slovensko? „A prečo nie?“ odpovedá s úsmevom protiotázkou. Je jedným z 36 mladých vedcov, ktorí prostredníctvom programu SASPRO dostali možnosť vybrať si tému vlastného výskumu a uskutočniť ho v rámci jedného z ústavov SAV. Michal Mruczkiewicz prišiel realizovať svoj projekt Spinové textúry v extrémnych podmienkach v Elektrotechnickom ústave  SAV.

„Mal som ideu, myšlienku o svojom projekte, SAV súhlasila, aby som ho mohol v rámci SASPRO realizovať tu,“ objasňuje Michal, ktorý sa špecializuje na fyziku a technológiu nanoštruktúr.

Študijné vedecké pobyty Michala Mruczkiewicza po magisterskom štúdiu na Poznanskej univerzite sa začali v britskom Lancastri, pokračovali v Drážďanoch. Za veľmi zaujímavý považuje deväťmesačný pobyt v ruskom Saratove a mesiac v ukrajinskom Donecku, ktoré vyvrcholili obhajobou doktorandskej práce. Pred príchodom na Slovensko sa venoval vedeckej práci v akadémii v Bordeaux.

Jeho výskumný projekt v rámci SASPRO je zameraný na teóriu kolektívnych excitácií (spinové vlny) pre rôzne magnetické nanoštruktúry a konfigurácie magnetického stavu , čo sú vlastne spinové textúry. Dôležitá časť práce sa venuje štúdiu kolektívnych módov skyrmiónov (nekolineárne magnetické stavy), čo je doteraz neprebádaná oblasť výskumu. „Na základe získaných výsledkov budú potom navrhnuté súčiastky na spracovanie signálu, opisuje praktický význam výskumu M. Mruckiewicz. Tieto súčiastky potom možno nájdu využitie v novej generácii pamäťových alebo logických zariadeniach.

„Zatiaľ sú za mnou dva roky práce na projekte a čaká ma ešte rok,“ vysvetľuje poľský vedec, ako ďaleko je s projektom. „Pri doterajšom výskume sme našli zaujímavú vlastnosť skyrmionového prostredia v magnetických nanobodkách. Skyrmióny s rozdielnymi rozmermi môžu byť stabilné v rovnakých nanobodkách a prepínanie medzi nimi môže byť triviálne. To sa môže využiť pri ukladaní informácií, čo budeme ďalej skúmať.“

Michal sa počas dvoch rokov na Slovensku ani raz necítil ako cudzinec, dokonca ani jeho manželka –Francúzka Hélène. „Vedel som, že tu mám podmienky takmer ako v rodnej Poznani. Naša kultúra aj jazyk sú si veľmi podobné, nemali sme žiaden problém s ubytovaním...,“ vymenúva pozitíva pobytu na Slovensku. „Príjemne ma prekvapila poloha Bratislavy a množstvo príležitostí, ktoré tým ponúka – blízkosť Malých Karpát, hranica s Maďarskom, Rakúskom, Českom, to všetko nám s Hélène umožňuje urobiť si kedykoľvek spontánny výlet,“ rozrozpráva sa Michal o voľnom čase a dodáva, že to nie sú len pešie túry, ale aj cykloturistika popri Dunaji alebo Morave či splavovanie Malého Dunaja. „Často navštevujeme aj menej známe miesta na Slovensku, strávili sme pár víkendov aj v ´divokej prírode´ a zapojili sme sa do dobrovoľníckych projektov v národných parkoch – Malej Fatre či NP Muránska planina,“ vysvetľuje Michal. Je rád, že na Slovensku je ekosystém ako-tak vyvážený. „Môžeme len dúfať, že to zostane tak, prípadne sa to pokúsime zlepšiť,“ uzatvára teoretický fyzik z Poľska. Na Slovensku plánuje zostať aj po skončení projektu. Aspoň také tri roky.

Andrea Nozdrovická

Foto: archív