Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Spoločné rokovanie predstaviteľov AV ČR a SAV v Prahe.

Podujatia k oslavám štátnosti Česka a Slovenska plánujú akadémie spoločne

17. 1. 2018 | videné 948-krát

Historici, filozofi, právnici či etnológovia – vedci z rôznych výskumných oblastí sa pripravujú na oslavy výročia rozdelenia Československa, ale aj na pripomenutie ďalších významných výročí. Téma spoločných projektov bola predmetom diskusie pri stretnutí predstaviteľov Slovenskej akadémie vied a Akadémie vied Českej republiky v Prahe.

„Jedným z najvýznamnejších plánovaných podujatí je konferencia Československo v premenách Európy 20. storočia. Je potešujúce, že sa do tohto podujatia podarilo zapojiť aj Senát Českej republiky, pretože práve na pôde Parlamentu ČR sa konferencia uskutoční,“ povedal RNDr. Miroslav Morovics, CSc., podpredseda SAV pre III. oddelenie vied. Ako ďalej uviedol, na príprave podujatia úzko spolupracuje Historický ústav SAV a Historický ústav AV ČR.

„Celý rad inštitúcií pripravuje zároveň najväčšiu výstavu k výročiu vzniku Československa - Československo v premenách Európy 20. storočia, ktorá bude inštalovaná v exteriérových priestoroch Valdštejnskej záhrady v Prahe. Na jej príprave sa okrem historických ústavov akadémií podieľa aj Slovenské národné múzeum, Vojenský historický ústav a z českej strany obdobné inštitúcie,“ doplnil doktor Morovics. Výstava sa bude konať v termíne od 1. júla do 21. októbra 2018.

Filozofický ústav Akadémie vied Českej republiky pripravuje medzinárodnú konferenciu s názvom Intelektuáli a moc. Usporadúva ju Filozofický ústav AV ČR,“ povedal PhDr. Pavel Baran, CSc., podpredseda AV ČR pre III. vednú oblasť. Konferencia bude pripomienkou udalostí Pražskej jari 1968, a to v širších kontextoch. Odborníci z Česka a Slovenska plánujú na jeseň spoločnú prednášku, ktorá bude úzko súvisieť s historickými udalosťami, ktorých okrúhle výročia si v tomto roku pripomíname. Súčasťou podujatia bude aj prezentácia spoločných projektov, na ktorých Slovenská akadémia vied a Akadémia vied Českej republiky spolupracujú od roku 1993.

Spracovala: Monika Hucáková