Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Projekt Nájdi v sebe vedca na ZŠ Pavla Marcelyho v Bratislave.

„Nájdi v sebe vedca“ prichádza za deťmi do školy

8. 12. 2017 | videné 874-krát

Projekt Nájdi v sebe vedca v apríli tohto roka odštartoval svoj prvý ročník a žiaci 5.-8. ročníka navštívili jednotlivé pracoviská vo viacerých etapách tak, aby bol obsah priamo napojený na učebné osnovy preberané v aktuálnom ročníku z chémie, biológie a technickej výchovy. Na jeseň má projekt svoje voľné pokračovanie v podobe návštevy vedcov priamo na Základnej škole Pavla Marcelyho v Bratislave pre žiakov 6. ročníka.

V tejto jesennej fáze sa ústavy SAV presunuli na päť vyučovacích hodín do zborovne školy, ktorú zmenili na provizórne vedecké laboratórium. Prezentujúcimi boli doktorandi a mladí vedeckí pracovníci z Ústavu polymérov SAV a Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV. Vedecké ukážky prebiehali v štyroch skupinách, v ktorých žiaci interaktívne pracovali, spoznali napríklad množstvo druhov  kovov, odhalili ich štruktúru a pokúsili sa ich priradiť k  výrobku s ktorým sa stretávajú na dennej báze v bežnom živote. Rozdiel medzi živočíšnou a rastlinnou vlákennou štruktúrou si mohli pozrieť pod mikroskopom a tiež zistili, že plasty sú nielen pevné, ale dajú sa aj veľmi jednoducho ohýbať. Tieto „kočovné laboratória“ interaktívne nadviazali na osnovy predmetu Technická výchova v rámci projektového vyučovania.

Projekt nájdi v sebe v sebe vedca naplno odštartuje aj v roku 2018 návštevou jednotlivých zainteresovaných pracovísk SAV za účasti vedeckých pracovníkov z Centra spoločenských a psychologických vied SAV, Ústavu experimentálnej psychológie SAV. Cieľom bude odborné poradenstvo pri metodike výuky nielen pre pedagógov na školách, ale aj vedeckých pracovníkov na pracoviskách SAV, aby zvýšili záujem mladých o vedu. 

Organizátori:

Ing. Martin Nosko PhD., Ústav materiálov a mechaniky strojov SAV

Ing. Alena Šišková PhD., Ústav polymérov SAV

Mgr. Silvia Podhradská PhD., Ústav polymérov SAV – kontaktná osoba za projekt

Mgr. Gabriel Kalna, Základná škola Pavla Marcelyho, Drieňová 16, 821 03 Bratislava