Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Projekt Veda v parlamente.

Pri školskom parlamentnom výbore sa pripravuje nová komisia

8. 12. 2017 | videné 893-krát

Pri výbore NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport sa kreuje Komisia pre budúcnosť. Bude sledovať a analyzovať dôležité trendy vo vedeckom, technologickom a spoločenskom vývoji na Slovensku a školskému výboru bude poskytovať podkladové materiály. O príprave novej komisie diskutovali odborníci na pôde parlamentu v rámci projektu Veda v parlamente, ktorý zastrešuje Výbor NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, Slovenská akadémia vied a výskumné centrum zriadené pri Európskej komisií Spoločné výskumné centrum (JRC).

„Ja by som pri tejto príležitosti nesmierne chcel oceniť, že výbor NR SR sa rozhodol k tomuto kroku po vzore národných, alebo mnohých iných inštitúcií, ktoré už majú výbory pre budúcnosť. Činnosť takýchto komisií je založená na súčasných vedeckých poznatkoch, ktoré sa následne do budúcna implementujú do tvorby verejných politík,“ povedal prof. Pavol Šajgalík, predseda SAV. 

Úlohou komisie by malo byť tiež pripravovanie nezaujatých podkladových materiálov pre poslancov (policy briefs), ktoré uvádzajú zistenia do politického kontextu pre parlamentné využitie. Komisia bude mať záujem vytvárať aktívne prepojenie medzi poslancami a vedúcimi odborníkmi z oblasti vedy, výskumu a inovácií.

Výbor NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport by mal rozhodovať o projektoch výskumnej úlohy Komisie. Tieto projekty budú založené na návrhoch výskumnej úlohy od poslancov. Výbor bude ako riadiaci orgán zodpovedný za schvaľovanie záverečných správ a za komunikáciu s poslancami NR SR a jej výbormi.

Spracovala: MH