Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Ľahké to nebude! Svoje o tom vie zlatý medailista, tretí najúspešnejší riešiteľ na minuloročnej olympiáde v Indii.

Vrátia sa mladí astrofyzici opäť s medailou?

16. 11. 2017 | videné 707-krát

Doteraz desať olympiád, desať účastí slovenskej reprezentácie a zakaždým návrat s medailami. Dodržia mladí slovenskí astronómovia a astrofyzici tradíciu aj na 11. Medzinárodnej olympiáde z astronómie a astrofyziky (The International Olympiad on Astronomy and Astrophysics IOAA), ktorá odštartovala 12. novembra 2017 v Phukete v Thajsku?

V slovenskej výprave, ktorú vedie RNDr. Ladislav Hric, CSc., predseda Slovenskej astronomickej spoločnosti pri SAV, sú prví piati najúspešnejší riešitelia v celoslovenskom finále Astronomickej olympiády v apríli 2017 v Piešťanoch: Martin Okánik (Gymnázium J. G. Tajovského v Banskej Bystrici), Jozef  Lipták (dnes už absolvent rovnakého gymnázia), Jana Švrčková (Gymnázium L. Novomeského, Senica), Andrej Kancko (Gymnázium B. S. Timravy, Lučenec) a Samuel Buranský (Gymnázium Vráble). Pedagogickou vedúcou a tlmočníčkou je RNDr. Mária Hricová Bartolomejová. 

V ostrovnom turistickom raji sa súťažiaci, kam doleteli z Budapešti cez Dubaj, poriadne zapotia. Nie však pri slnení na pláži, ale pri riešení náročných príkladov a pozorovaní oblohy. Tie sú z roka na rok ťažšie.    

Keby sme sa uspokojili s doterajšou úrovňou a pozíciou jedného z favoritov, vracali by sme sa dlhým nosom,“ povedal nám pred odchodom Ladislav Hric. „Náročnosť úloh každoročne stúpa, konkurencia nespí a to nesmieme ani my, ak chceme naďalej patriť medzi svetovú špičku. Naši študenti museli zabudnúť na veget cez letné prázdniny, príklady počítali individuálne doma. Prijali sme aj ponuku českých kolegov, organizátorov astronomickej olympiády v Českej republike, ktorí získali grant od Ministerstva školstva ČR, zúčastniť sa na týždňovom výučbovom pobyte. Na pôde Fakulty matematiky a fyziky (FMF) Karlovej univerzity v Prahe sa pripravovalo na medzinárodnú olympiádu 33 študentov z Česka, Slovenska, Estónska, Poľska a Maďarska. Spolu s vedúcimi jednotlivých výprav riešili vzorové úlohy, večer im prednášali známi astronómovia, s ktorými  pozorovali nočnú oblohu.“

Držme našej mladi prsty, aby zvládli náročné príklady i pozorovania. Tak, aby na záverečnom ceremoniáli 21. novembra vyhlásili aj slovenské mená.  

Text a foto: Katarína Čižmáriková