Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Dr. Gális svojím nadšením a vedomosťami ovládol celú kinosálu. Informácii bolo skutočne veľa, ale boli veľmi dobre a zaujímavo dávkované, takže na svoje si prišiel aj úplný laik, aj nadšenec fyziky.

V Košiciach padol kaviarenský rekord

21. 10. 2017 | videné 943-krát

V stredu 18. októbra opäť praskala košická Tabačka vo švíkoch, tento raz to bolo skutočne vážne. Konala sa tu vedecká kaviareň na ktorú prišlo, a čo je dôležité, aj do konca zostalo viac ako sto poslucháčov, čo je pre košické kaviarne rekordná účasť. Témou kaviarne boli gravitačné vlny.

Ich existenciou predpovedal už geniálny Albert Einstein a za experimentálne potvrdenie ich existencie bola pred dvomi týždňami udelená tohtoročná Nobelova cena za fyziku. Kaviareň mala veľký úspech. Prednáška astrofyzika RNDr. Rudolfa Gálisa, PhD. z Ústavu fyzikálnych vied PF UPJŠ bola odmenená takým dlhým a búrlivým potleskom ako vydarený koncert symfonického orchestra. A bolo čomu tlieskať. Z prednášajúceho Dr. Gálisa priam fyzicky prúdilo nadšenie a radosť z toho, že sme svedkami začiatku nového vedného odboru, začiatku nových vzrušujúcich objavov. Prednáška začala objasnením základných pojmov, potrebných na pochopenie fenoménu gravitačných vĺn, pokračovala historickým exkurzom ako sa ľudia snažili tieto vlny detegovať, a skončila úžasným finále s opisom kataklizmatických udalostí, ktoré boli zdrojom gravitačných vĺn. Toto finále bolo umocnené aj nečakanou a vzrušujúcou informáciou o súčasnom pozorovaní gravitačných vĺn a ich zdroja z pondelka tohto týždňa. Lepšie načasovanie si kaviareň ani vybrať nemohla.

Bolo dosť náročné moderovať diskusiu, pretože otázok bolo veľa a diskusia o mnohých z nich mohla trvať hodiny. Aj keď asi zostali nezodpovedané otázky, kaviareň raz musela skončiť, poslucháči odchádzali veľmi spokojní. Neľutoval nik. Téma gravitačných vĺn prilákala veľa poslucháčov, väčšinu z nich tvorili mladí poslucháči, ktorí sa snáď aj na základe takýchto diskusií rozhodnú pre vedeckú kariéru.

Vedecké kaviarne v Košiciach organizuje Neurobiologický ústav SAV už od roku 2009, kaviareň o gravitačných vlnách bola v poradí už 67. košickou kaviarňou.

Ján Gálik