Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

MUDr. Ján Siracký, DrSc. FRSC

Za Jánom Sirackým

24. 9. 2017 | videné 2174-krát

Najbližší, rodina, priatelia, lekárska aj vedecká komunita sa v pondelok 25. septembra rozlúčia so zosnulým MUDr. Jánom Sirackým, DrSc, ktorý bol zamestnancom Ústavu experimentálnej onkológie, na ktorom okrem vedeckej činnosti pracoval aj ako jazykový korektor v časopise Neoplasma.

MUDr. Ján Siracký, DrSc, FRSC  začal po absolvovaní Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave v roku 1950 pracovať na gynekologickom oddelení Onkologického ústavu v Bratislave. Okrem práce klinického gynekológa sa venoval aj výskumnej činnosti zameranej na včasnú diagnostiku nádorov a štúdium ich odolnosti voči chemoterapii a rádioterapii na oddelení rádiobiológie Ústavu experimentálnej onkológie SAV. Mal dlhodobú spoluprácu s anglickými pracoviskami v oblasti histopatológie a toxicite platinových protinádorových preparátov, výsledky ktorej boli ocenené cenou britskej kráľovnej Queen´s Award. Taktiež mu bola udelená Národná cena SR za dôkaz bunkovej heterogenity ľudských nádorov a Štátna cena Československa za nové prístupy ku skorej diagnostike rakoviny maternice.

Od roku 1988 pracoval ako člen redakcie časopisu Neoplasma ako výkonný a neskôr ako jazykový redaktor. Spolu s manželkou Evou sa podieľal na aktivitách Ligy proti rakovine a príležitostne sa venoval aj spomienkovej publicistike. MUDr. Ján Siracký, DrSc, FRSC  nás opustil vo veku nedožitých 92 rokov. Rozlúčime sa s ním v bratislavskom krematóriu 25. septembra o 11.45 hodine.

Česť jeho pamiatke!