Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Ako a kde hľadať korene extrémizmu?

22. 9. 2017 | videné 1276-krát

Ústav politických vied SAV ako výsledky svojho bádania v cykle Osobnosti slovenskej politiky tradične prináša monografie určené odbornému publiku a pre spoločenské využitie. V súčasnosti smeruje svoje úsilie – rozšírené o spoločensky naliehavé témy – do celoštátneho projektu seminárov, cielene určených pre pedagógov, ich žiakov a študentov.

Dňa 20. septembra 2017 v spolupráci so Štátnym pedagogickým ústavom, Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR a Múzeom židovskej kultúry pripravili v sídle CVTI v  Bratislave seminár s panelovou diskusiou Pohľady na slovenskú politiku v minulosti a odkaz pre súčasnosť.

Riaditeľ Ústavu politických vied SAV Miroslav Pekník inicioval podujatie, pričom vychádzal z jedenásťročného vedeckého výskumu dejín Slovenska z prvej polovice minulého storočia a z analýz osudov významných politických osobností.

Prvý seminár sa venoval dvom témam:

1. Extrémizmus – holokaust;                                                                                                                                                         2. Osobnosti slovenskej politiky – Milan Hodža – štátnik a politik.

Seminára sa zúčastnilo 150 pedagógov, žiakov, zástupcov médií. Zároveň si široká verejnosť mohla prezrieť panelovú výstavu Milan Hodža, štátnik a politik, novinár, publicista a vedecký pracovník, zapožičanú od obce Sučany.

Referát o extrémizme a holokauste predniesol riaditeľ Múzea židovskej kultúry prof. PhDr. Pavol Mešťan, DrSc., o cykle Osobnosti slovenskej politiky a o Milanovi Hodžovi hovorili PhDr. Peter Zelenák, CSc. z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského, doc. PhDr. Vladimír Goněc, DrSc. z Ústavu politických vied SAV a PhDr. Ferdinand Vrábel, taktiež z Ústavu politických vied SAV. Seminár uvádzal riaditeľ Ústavu politických vied SAV PhDr. Miroslav Pekník, Csc.

Komentátor denníka Pravda Martin Krno pozorne sledoval seminár a v článku Učiteľom odhalia korene extrémizmu (22. 9. 2017, s. 4) ho uvádza do širšieho kontextu:

Tak ako sa holokaust nezačínal až transportmi Židov, Rómov či názorových oponentov nacizmu do koncentračných táborov, ani súčasné prejavy pravicového extrémizmu a xenofóbie sa v európskych krajinách neobjavili z večera do rána. Majú hlboké korene v minulosti. Práve preto je dôležité poznať novodobú históriu. A kto v prvom rade, ak nie učitelia dejepisu a občianskej náuky?“ V texte cituje aj profesora Jozefa Lysého z Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského, ktorý však zdôrazňuje: "Odhaľovanie koreňov politického extrémizmu a jeho predchádzanie nemôže byť iba vecou dejepisu a občianskej náuky, ale musí sa prejavovať v celom výchovnom systéme.“

Celý text možno nájsť aj v on-line vydaní denníka: 

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/442523-ucitelom-odhalia-korene-extremizmu/

Na seminári Pohľady na slovenskú politiku v minulosti a odkaz pre súčasnosť vystúpili aj ďalší hostia. Publikum oboznámili napríklad aj o literárnej a publicistickej súťaži pre žiakov a študentov v rámci Dní Milana Hodžu (referovala riaditeľka Základnej školy s materskou školou Milana Hodžu v BratislaveMgr. Etela Hessová, PhDr. Jozef Beňovský a riaditeľ Bilingválneho gymnázia M. Hodžu v Sučanoch, Ing. Vasil Dorovský). Program seminára je v prílohe článku.

(Ľ. S.)

 

Ďalšie ohlasy:

http://www.minedu.sk/odstartoval-cyklus-seminarov-pohlady-na-slovensku-politiku-v-minulosti-a-odkaz-pre-sucasnost/

http://www.statpedu.sk/sk/aktuality/novinky-main/unknown-2.html