Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Vedecký veľtrh sa tešil v Bratislave značnému záujmu detí.

Vedecký veľtrh zaujal množstvo žiakov a študentov

18. 9. 2017 | videné 1462-krát

Podpredseda SAV pre vedu, výskum a inovácie prof. RNDr. Peter Samuely DrSc. otvoril 14. septembra druhý ročník Vedeckého veľtrhu. Podujatie, ktoré hravou formou približuje vedu deťom a mládeži, organizuje občianske združenie Veda nás baví v spolupráci s Fakultou matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského. Vystavovateľmi boli vysokoškolské fakulty, ústavy SAV, stredné odborné školy, ale napríklad aj vedecké krúžky, technologické firmy a ďalšie subjekty.

Patrónom aktivity je predseda SAV prof. RNDr. Pavol Šajgalík, DrSc. spolu s bývalým ministrom školstva, vedy výskumu a športu Jurajom Draxlerom, ktorý vznik podujatia inicioval. 

"Myslím, že podujatie sa dá označiť ako obrovský úspech," povedaj Juraj Draxler, ktorý je dnes pracovníkom SAV. "Prišli stovky detí a mladých ľudí, ktoré tu strávili veľmi aktívne predpoludnie plné ukážok vedy aj prednášok."

"Vedecké pracovníčky Ústavu krajinnej ekológie si pre návštevníkov pripravili vzdelávanie interaktívnou formou. Žiaci sa zapájajú, máme tu aktivity ako poznávanie drevín, rôznych bezstavovcov, máme tu mikroskopické preparáty a toto všetko ich zaujíma, majú množstvo otázok,“ opisuje Alexandra Klimantová, vedecká pracovníčka Ústavu krajinnej ekológie SAV.

Podujatiu predchádzala aj verejná diskusia o stave slovenského vysokého školstva v predvečer Vedeckého veľtrhu. Na diskusii sa zúčastnila dekanka Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity Ing. Mária Bieliková, PhD., dekan Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK prof. RNDr. Jozef Masarik, DrSc., spolu s Radomírom Masarykom, PhD. z Fakulty sociálnych a ekonomických vied UK, Martinom Luteránom, PhD. z Kolégia Antona Neuwirtha a bývalým ministrom školstva Jurajom Draxlerom. Diskusia sa konala v bratislavskom centre startupových firiem Binarium.

Monika Hucáková