Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Predseda SAV prof. Pavol Šajgalík.

Otváranie cesty k transformácii SAV

25. 5. 2017 | videné 1358-krát
Schválenie návrhu zákona o verejnej výskumnej inštitúcii vládou SR na svojom zasadnutí 24. mája 2017 rezonuje nielen v Slovenskej akadémii vied, ktorej sa otvárajú nové možnosti pre výskum a vývoj, pre viaczdrojové financovanie, ako aj na efektívnejšiu spoluprácu s podnikateľským sektorom, ale aj v médiách.
 
Väčšina v prvých reakciách len konštatuje dlhú cestu k schváleniu zákona ako aj skutočnosť, že nový zákon vytvára nový typ právnickej osoby, ktorá bude subjektom verejného práva na rozhraní medzi verejnoprávnou inštitúciou a neziskovou organizáciou a ktorej hlavným predmetom činnosti bude výskumná činnosť, zahrňujúca aj zabezpečovanie infraštruktúry výskumu. Právna forma prinesie nové možnosti napĺňania poslania subjektov s výskumnou a vývojovou činnosťou. Umožní im získavať zdroje na svoju činnosť z nadnárodných projektov, ale aj z podnikateľského prostredia. VVI bude môcť vykonávať aj podnikateľskú činnosť.
 
Viaczdrojové financovanie prispeje k väčšej ekonomickej stabilite týchto inštitúcií, doteraz dotovaných prostredníctvom štátneho rozpočtu. Zákon rieši taktiež doterajšiu nemožnosť príspevkových a rozpočtových organizácii získavať úvery, čím boli znevýhodnené nielen voči slovenským verejným vysokým školám, ale aj voči iným európskym výskumným inštitúciám, ktoré využívajú úverové financovanie na svoju výskumnú činnosť. Rovnako príspevok získaný od štátu budú môcť regulovať podľa skutočne odvedených výkonov a získajú tiež možnosť efektívnejšie odmeňovať vedecko-výskumných pracovníkov za účelom ich motivácie. Pozitíva sú zrejmé. Komentáre ku schváleniu zákona o VVI vládou SR isto budú v médiách ešte nasledovať. 
 
Už dnes na tomto mieste môžeme citovať predsedu SAV prof. Pavla Šajgalíka z Hospodárskych novín 24.5. Pýta sa, načo nám je veda a koľko nás výskum v SAV stojí. 
„Rozpočet SAV je okolo 60 miliónov. Obrovské číslo! Na druhej strane, Slovensko má približne päť miliónov obyvateľov: ak vydelíme 60 miliónov eur pre SAV piatimi miliónmi, vychádza na jedného obyvateľa (aj novorodenca) 12 eur ročne, teda euro mesačne. Prv, ako rozhodneme, či je to veľa alebo málo, mali by sme povedať, čo za to euro mesačne dostaneme.  
SAV vyprodukuje tisíce citácií, stovky publikácií, urobí zopár kontraktov s priemyslom, poradí NR SR pri pravopise zákonov, na úrovni základného, ojedinele aj translačného výskumu pomôže pri liečení chorôb, objektívne zhodnotí podstatnú časť našich dejín, povie, ako máme chovať hydinu, aby bola pre nás zdravá, alebo rieši otázky rómskej kultúry, jazyka a tradícií... Mohli by sme pokračovať dlho, ale až na výnimky sú to v očiach verejnosti nepotrebnosti. Ale pozrime sa napríklad na zaznávané citácie na práce vedeckých pracovníkov. Každý čitateľ iste vie, aký je význam počtu „páčikov“ (laikov) na Facebooku a že počet zhliadnutí na YouTube robí z prispievateľov celebrity a nezriedka aj boháčov. Páčik alebo zhliadnutie je pre vedeckého pracovníka citácia. Nerobí z nich zvyčajne boháčov, ale vo vedeckej obci sú to hviezdy. Tieto vedecké celebrity sú nesmierne dobrými ambasádormi SR v zahraničí. Vo vedeckej obci si prestali mýliť Slovensko so Slovinskom oveľa skôr, ako na to prišli počas MS v hokeji v Nemecku.  
Nedávno sme v SAV založili Inštitút strategických analýz, ktorý realizuje výskum v spoločnosti rezonujúcich otázkach, a už máme prvé reakcie. Budeme pri riešení Vrakunskej skládky v Bratislave, vypracovali sme globálny projekt na riešenie manažmentu vody v SR (ešte hľadáme finančné zdroje), riešime pozíciu SR po brexite, robíme sociálnu analýzu Slovenska a podobne. Ponúkame svoju expertízu všetkým orgánom štátnej správy, samospráve či obciam. Chceme byť prospešní obyvateľom Slovenska. A chceme byť na úrovni vedy vo svete. Navyše chceme zmeniť názor mladých na SAV   chceme byť miestom návratu študentov študujúcich v zahraničí. Na to všetko sa, podľa mňa, oplatí minúť jedno euro mesačne.“
 
Pokiaľ zákon schvália aj poslanci v parlamente, akadémia bude mať podľa podpredsedníčky SAV RNDr. Evy Majkovej DrSc. viac možností a bude sa dynamickejšie rozvíjať. "Zákon o VVI v prvom rade prináša väčšiu slobodu a väčšiu zodpovednosť, ekonomickú flexibilitu. Organizácie doteraz boli rozpočtové a príspevkové so všetkými zväzujúcimi predpismi.“  uviedla.
Schválenie zákona o VVI vládou SR otvára cesty k transformácii SAV a k novým možnostiam financovania vedy na Slovensku. Súbežne sa zvýši aj zodpovednosť vedcov a jednotlivých ústavov SAV využiť nové možnosti čo najefektívnejšie. Aby „boj“ o nový zákon naplnil svoj zmysel.
(spn)
Foto: Vladimír Šimíček