Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Matej Baláž z Ústavu geotechniky SAV v Košiciach pri „mlyne“, ktorý zomelie aj vajce na vandrovke.

V Košiciach pôjde vajce na vandrovku

24. 3. 2017 | videné 958-krát

Je koniec mesiaca a verní priaznivci vedeckých brlohov a vedeckých kaviarní v Košiciach už vedia, že nastal čas, aby sa od vedcov dozvedeli opäť niečo nové a zaujímavé.

Už v sobotu 25. marca o 14.00 hodine privíta vo Výmenníku na Ulici obrody v Košiciach návštevníkov Vedeckého brloha RNDr. Lucia Ungvarská Maľučká, PhD. z Univerzity veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach. Na prednáške „Chémia ľavou zadnou" ukáže deťom chémiu zblízka. Predvedie im ako chémiu demonštrovať v praxi, a to z látok, ktoré sa doma bežne nachádzajú. Školáci, ktorí sa neboja experimentovať, sa budú môcť vyšantiť pri chemických pokusoch. 

Pre dospelých je v poslednú marcovú stredu, presne 29. marca o 18:00 hod. v Kulturfabrik Tabačka na Gorkého 2 v Košiciach, pripravená Vedecká kaviareň s prednáškou, v ktorej išlo vajce na vandrovku. Ibaže skončilo v mlyne. Podľa prednášajúceho RNDr. Mateja Baláža, PhD. z Ústavu geotechniky SAV v Košiciach, je to jednoduchá cesta k novým materiálom a ochrane životného prostredia: „Mlieť sa dajú aj iné veci ako káva a pre niektorých z nás je to dokonca zamestnanie. Zjednodušene povedané, uskutočňujeme CHEMické reakcie tým, že dodávame reagujúcim látkam MECHanickú energiu pomocou mletia. Jednoslovne možno tento vedný odbor nazvať MECHANOCHÉMIA.“. V prednáške stručne spomenie históriu tejto rozvíjajúcej sa vednej oblasti a uvedie zaujímavé výsledky, ku ktoré sa u nich na ústave dopracovali. Predstaví pokusy s vaječnou škrupinkou, prípravu strieborných nanočastíc mletím s oreganom, či materiálov využiteľných v medicíne explozívnymi reakciami.

(kč)

Foto: Katarína Mrážiková