Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Na tvorbe monografie z vyd. Springer sa podieľali aj traja vedci zo SAV.

Spoluautormi monografie o zmenách krajiny z vydavateľstva Springer sú aj vedci zo SAV

24. 3. 2017 | videné 870-krát

Monografia v rozsahu 10 kapitol je výsledkom spolupráce širokého medzinárodného interdisciplinárneho tímu vedcov z USA, Európy a Ruska.

Gutman G., Radeloff V., editori (2017). Land-Cover and Land-Use Changes in Eastern Europe after the Collapse of the Soviet Union in 1991. Springer, 247 strán.

„Knižné dielo vyšlo vo vydavateľstve Springer začiatkom roka 2017. Poskytuje výsledky charakterizujúce rozsiahle zmeny krajiny, akých sme doteraz neboli svedkami. Tieto zmeny sú dôsledkom kolapsu socialistického systému vládnutia, vplývajúceho aj na vývoj krajinnej pokrývky a využitie krajiny v rôznych častiach východnej Európy, ktoré boli súčasťou Sovietskeho bloku, a tiež v bývalých republikách Sovietskeho zväzu“ –  charakterizuje titul, vydaný v angličtine, člen autorského kolektívu Ján Feranec z Geografického ústavu SAV.

Päťčlenný medzinárodný autorský tím prvej kapitoly viedol práve Ján Feranec (ďalší traja spoluautori boli z Prírodovedeckej fakulty Karlovej Univerzity z Prahy, resp. z firmy GISAT a. s., Praha a jeden z Norwegian Institute of Bioeconomy Research, Ǻs, Nórsko). Táto kapitola s názvom Overview of changes in land use and land cover in Eastern Europe poskytuje prehľad o výskyte a rozlohách zmien tried krajinnej pokrývky v 17 štátoch východnej Európy v období 1990 – 2006. „Zdrojom informácií o týchto zmenách boli údaje získané v rámci celoeurópskych projektov CORINE land cover 1990, 2000 a 2006, aplikujúce satelitné snímky. Každá identifikovaná zmena krajinnej pokrývky bola zaradená do niektorej zo siedmich typov zmien využitia krajiny: urbanizácia, intenzifikácia poľnohospodárstva, extenzifikácia poľnohospodárstva, zalesňovanie, odlesňovanie, výstavba vodných nádrží a iné zmeny. Porovnanie všetkých zmien medzi rokmi 1990 – 2000 a 2000 – 2006 je znázornené prostredníctvom siedmich originálnych máp. Z výsledkov vyplýva, že napr. výraznejšie zalesňovanie ako odlesňovanie dominovalo v prvom období, v druhom období sa prejavil opak. Zmeny v prospech intenzifikácie a extenzifikácie poľnohospodárstva sa vyskytli v oboch obdobiach, ale v prvom boli výraznejšie. Zmeny urbanizácie (pribúdanie zastavaných areálov) boli podstatne väčšie v druhom období, ako v prvom,“ objasňuje Ján Feranec.

Treba ešte poznamenať, že spoluautormi tretej kapitoly Land change in the Carpathian region before and after major industrial changes sú aj Ľuboš Halada a Juraj Lieskovský z Ústavu krajinnej ekológie SAV. Táto kapitola dokumentuje analýzu príčin dlhodobých zmien krajiny a ich následky v Karpatskom regióne s dôrazom na lesy, poľnohospodárstvo a trávne spoločenstvá. Pochopenie ako a prečo sa mení krajina v čase a priestore je dôležité pre manažment jej ochrany najmä v regiónoch, ktoré sú dôležité z hľadiska zachovania biodiverzit

Informácie, ktoré monografia obsahuje, iste ocenia odborníci z geovied, poľnohospodárstva, diaľkového prieskumu Zeme, ale aj sociálnych vied, ktorí analyzujú a hodnotia súčasné zmeny krajiny v Európe.     

(ľs)