Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

RNDr. Eva Majková, DrSc.

Na štúdium vedy treba motivovať všetkých, nie len ženy

21. 2. 2017 | videné 1133-krát

Do konca februára sa vedkyne na Slovensku môžu po prvý krát prihlásiť do súťaže L'Oréal Pre ženy vo vede. Garantom projektu sa na Slovensku stala Slovenská akadémia vied. S jej podpredsedníčkou pre vedu a výskum Evou Majkovou, sa pre denník N rozprávala Frederique Házeová. Z rozhovoru vyberáme:

Medzinárodný projekt L'Oréal For Women In Science vznikol v roku 1998 s cieľom podporiť ženy pôsobiace na poli vedy a oceniť ich úsilie.

Aké sú podľa vás najväčšie stereotypy, ktoré sa spájajú so ženami vo vede?
Ťažko sa mi o tom hovorí, lebo je to veľmi individuálne. Dôležité je v akom prostredí sa nachádzate. Osobne som sa nestretla s výraznými stereotypmi, či už pozitívnymi, alebo negatívnymi, ktoré by boli rodovo závislé. Napriek tomu sme však počas nedávneho medzinárodného hodnotiaceho panelu pre ústavy SAV skonštatovali, že v tvrdých vedách, ako sú matematika, či fyzika, je na našich ústavoch pomerne málo žien.

Dá sa táto situácia zo strany SAV zámerne zmeniť?
Nevieme to celkom ovplyvniť, keďže sme konečným odberateľom celého výchovného procesu. Vieme však skonštatovať, že oproti Európe u nás študuje tieto odbory menej dám a navyše sa ich ešte menej potom snaží realizovať vo výskume. Vo všeobecnosti si však myslím, že miera úspešnosti žien vo vede súvisí predovšetkým s tým, ako je celý systém nastavený. Koľko podpory je spoločnosť schopná ženám poskytnúť, keď sa realizujú vo vede, čo je časovo aj duševne náročná činnosť.

Myslíte si, že je potrebné podnecovať dievčatá k tomu, aby išli študovať vedu, alebo je tam dnes už dostatočný záujem?
Keď sa tak pozerám na Slovensko, povedala by som, že treba motivovať všetkých, keďže počet študentov vysokých škôl je pre tieto vedné odbory pomerne nízky. Pokiaľ sa budú matematika a fyzika na školách vyučovať v tak nízkom rozsahu, ako je tomu dnes, môžeme len snívať o tom, že bude ktokoľvek bez ohľadu na rodovú príslušnosť v masívnom počte študovať technické a prírodné vedy. Systém je momentálne zle nastavený a pokiaľ s tým niečo neurobíme, tak nám už o chvíľu budú v týchto odboroch chýbať vzdelanci. Nejde pritom len o odborníkov, ktorí by pracovali na ústavoch, či vysokých školách, ale najmä o ľudí, ktorí sa uplatnia v mnohých oblastiach, lebo sú vytrénovaní logicky rozmýšľať, presne formulovať problémy a porozumieť textu. Je to teda problém spoločnosti ako takej, nie len jej ženskej časti.

Foto: Vladimír Šimíček