Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Doc. Ing. Miroslav Saniga, CSc. z  Ústavu ekológie lesa SAV.

Murárik – vzácna celoživotná láska

16. 2. 2017 | videné 1048-krát

„Som zvedavý, čo mi dá táto prednáška do života,“ povedal ´múdro´ jeden zo žiakov svojmu susedovi pred začiatkom ďalšej z prednášok projektu Petržalská super škola, ktorý je výsledkom spolupráce Slovenskej akadémie vied a petržalskej samosprávy. Ďalšia z týchto popularizačných prednášok bola v stredu 15. februára v petržalskom Zrkadlovom háji a šiestakov tentoraz doslova ohúril pracovník Ústavu ekológie lesa SAV a veľký milovník a ochranca prírody doc. Ing. Miroslav Saniga, CSc.

Zameral sa najmä na svoju najväčšiu lásku – murárika červenokrídleho. Na Slovensku žije v súčasnosti len 20 párov tohto vzácneho druhu. Uvidieť ho možno najmä v Malej či Veľkej Fatre a v Tatrách. Miroslav Saniga sa do tohto operenca – ako sám vraví - zaľúbil presne 6. januára 1971. „Mal som sedem rokov, zbadal som ho a odvtedy som ho pozoroval, kreslil, hľadal všetky informácie. Bola a je to láska na celý život,“ hovorí vedec. Murárika označuje ako vtáka z inej planéty a opisuje žiakom všetky jeho výnimočnosti: červené zafarbenie krídel, spôsob letu, „posunkovú reč“, ktorou sa navzájom tieto vtáky dorozumievajú, tvar krídel, ktoré sú široké a oválne... „Mnohým ľuďom spôsobom  letu pripomína motýľov,“ ozrejmuje M. Saniga.

Vo svojej pútavej prednáške, pri ktorej aj imitoval spev či zvuky aj niektorých iných vtákov, nevynechal ani zaujímavosti o iných zázrakoch prírody. Potlesk detí si vyslúžili nádherné fotografie jasoňa červenookého, rôznych horských kvetov, medveďa a medvedích mláďat, dúhy či východu a západu Slnka v slovenských horách. K mnohým záberom dodal príhody zo života. Niet sa čo čudovať, že otázkam nebolo konca-kraja a s darčekmi s motívom murárika, ale aj knihami, zápisníkmi... odchádzali tentoraz viacerí. A náš sused? Položil na konci M. Sanigovi otázku a po skončení utekal pre podpis s venovaním. „Pre deti má vždy zmysel prednášať,“ povedal na konci Miroslav Saniga a pozval ich k sebe do Výskumnej stanice Staré Hory.

Andrea Nozdrovická

Foto: Michaela Platznerová a Miroslav Saniga