Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Slovenský rozhlas

Veda SK opäť na rozhlasových vlnách

9. 2. 2017 | videné 1018-krát

V sobotu 11. februára večer od 22.20 hodiny pokračuje na Rádiu Slovensko realzácia projektu SAV a RTVS – Veda SK. Ide o nový cyklus programov s ambíciou atraktívneho popularizovania nielen špičkových osobností vedy na Slovensku, ale najmä spoločensky zaujímavých tém.

Tú najbližšiu sme nazvali: Svet, ktorý nevidíme -  Mikrosvet v našom svete.

Nanotechnológie a nanomateriály totiž menia náš život a náš svet, hoci si to neuvedomujeme. Potenciál a vplyv nanomateriálov pre vývoj ľudstva je  obrovský v rámci celého vedeckého spektra. Takže čo sú nanotechnológie a ako menia náš svet? Ako pomáhajú v medicíne, v biomedicíne, pri výskume a diagnostike rakoviny, osobitne rakoviny prsníkov a prostaty? Ako napredujú pri diagnostike iných ochorení a menia život pacientom na diabetes? Aké nové možnosti otvárajú nanočastice v chemických procesoch a fyzikálnych javoch? Tieto a ďalšie otázky budeme skloňovať s hosťami Vedy SK. V sobotu nimi budú - RNDr. Eva Majková, DrSc. (podpredsedníčka SAV, vedúca oddelenia Fyzikálneho ústavu SAV) a Ing. Ján Tkáč, DrSc. – špičkový odborník na bionanotechnológie, prvý držiteľ ERC grantu (European Research Council), ktorý ho realizuje na Slovensku a Vedec roka 2015.

Svet, ktotrý nevidíme, svet nanotechnológií je možné pozorovať v takmer všetkých vedných disciplínach. Nanomateriály sa využívajú okrem iného  napríklad aj v automobilovom priemysle, v elektronike, v optike, v kozmetických prípravkoch, v medicíne, pri vývoji nových liečiv. Aj vďaka materiálom, ktorých častice sú menšie ako 100 nanometrov môžeme účinnejšie bojovať s rakovinou či s vírusom HIV. Mikroskopické častice selénu dokonca môžu byť účinnejšie než antibiotiká. V sobotu však bude reč aj o glykomike a glykánových biočipoch. (spn)