Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Kúzelná fyzika v podaní Michala Figuru určite zaujme malých vedátorov aj v Piešťanoch. Archívny záber je z roku 2015, keď sa vedecký brloh uskutočnil v centre Košíc.

Vedecký brloh už aj v Piešťanoch

20. 1. 2017 | videné 1301-krát

Vedecký brloh sa rozširuje aj do ďalších slovenských miest. Už túto sobotu 21. januára 2017 o 14. hodine má premiéru aj v Piešťanoch v Kultúrno-vzdelávacom centre Elektrárňa Piešťany na Staničnej ulici číslo 51.

Perfektný nápad RNDr. Márie Zentkovej, CSc. z Ústavu experimentálnej fyziky SAV v Košiciach sa v metropole východu realizuje vyše tri roky vo výmenníku, prestavanom na kultúrny bod (SPOTs) v rámci Európskeho mesta kultúry 2013. Do kúpeľného mesta Piešťany preniesla vedecký brloh Ing. Blanka Berkyová, bývalá projektová manažérka SPOTs, ktorá vyhrala tender na využitie národnej kultúrnej pamiatky Elektrárňa Piešťany, stavby roka 2014. „V priestore 110-ročnej bývalej mazutovej elektrárne vo vlastníctve Západoslovenskej energetiky, a. s. som na prvý pohľad videla potenciál na umelecko-vzdelávacie aktivity. V Košiciach som sa zúčastnila na mnohých vedeckých brlohoch, ktoré považujem za výbornú formu propagácie vedy medzi deťmi. A tak som v spolupráci s Majkou Zentkovou preniesla osvedčenú aktivitu aj na západ,“ hovorí Blanka Berkyová. Programová riaditeľka s mentorkou vedeckých brlohov majú pripravené témy a zoznam lektorov na celý prvý polrok, pričom premiéru zverili mladému a osvedčenému lektorovi Michalovi Figurovi z Prešova. Témou bude kúzelná fyzika, kde sa  školáci dozvedia, čo je gyroskop, ako funguje fontána bez čerpadla a uvidia tiež nekončený optický tunel s tornádom vo fľaši.              

Ani košické deti neprídu skrátka. V poslednú januárovú sobotu 28. januára o 14. hodine vo výmenníku na Ulici obrody v Košiciach lektorka Mgr. Erika Rosohová zodpovie otázky z elektrostatiky, elektriny a magnetizmu. Vysvetlí,  prečo papierové strapce od seba utekajú, ako je možné, že ceruzka môže byť súčasťou elektrického obvodu i aký materiál potrebujeme na výrobu lietajúceho šarkana. Pod jej dohľadom si deti na vlastnej koži vyskúšajú zábavné a poučné pokusy a overia tak platnosť základných fyzikálnych zákonitostí z elektriny a magnetizmu. Pri zaujímavých pokusoch lepšie pochopia elektrický náboj na telese, čo tvorí jednoduchý elektrický prúd, ako sa magnety priťahujú a odpudzujú a iné zákonitosti, ktoré podporujú túžbu poznávať a skúmať.

Katarína Čižmáriková
Foto: autorka a archív B. B.