Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Ilustračné foto

Veda SK v sobotu na Rádiu Slovensko

19. 1. 2017 | videné 1368-krát

V sobotu 21. januára večer od 22.20 hodiny štartuje na Rádiu Slovensko nový cyklus programov Veda SK. Ambíciou spoločného projektu SAV a RTVS  je vytvorenie nového priestoru na popularizáciu spoločensky zaujímavých tém aj  špičkových osobností vedy na Slovensku.

Hosťami prvej nočnej diskusnej relácie budú prof. Ing. Mária Bieliková, PhD., dekanka Fakulty informatiky a informačných technológií STU a doc. RNDr. Karol Nemoga, CSc., riaditeľ Matematického ústavu SAV. A téma? Je matematika kráľovnou vied?

Matematika je údajne univerzálnym jazykom ľudstva. Nájdeme ju všade – v ekonomike, informatike v logike, v biovedách, v umení, v športe, ba vraj aj v láske. Prečo jej však často nerozumieme, prečo sa jej bojíme, prečo ňou nevieme dostatočne komunikovať? Ako sa dostať matematike pod kožu? Kedy a ako môže byť matematika zábavou? Ako z nej urobiť namiesto kráľovnej – slúžku vied? 

Doménou matematiky už dávno nie sú len čísla. Nájdeme ju všade a jej prienik do ostatných vied je enormný. Hrozí našej spoločnosti matematická negramotnosť a musí byť znova maturitným predmetom?

„Som šťastný, že tento projekt konečne vznikol, pretože projekt Veda SK má dávať odpovede na otázky, ktoré našich občanov trápia. Prvá relácia je venovaná matematike, čo je jeden z problémov, ktorý rezonuje v spoločnosti, či je strašiakom na školách, či má byť povinná alebo nemá byť povinná na maturitných skúškach,“ reagoval predseda SAV profesor Pavol Šajgalík.

„Ako človek, ktorý chodí do Českého rozhlasu pomerne často, tak želám tomuto projektu, aby našiel veľa poslucháčov. Verím, že veda, ak sa podá dobeou formou, je pre poslucháčov veľmi príťažlivá. Myslím, že to aj ľudia ocenia,“ povedal na prahu nového projektu SAV a RTVS predseda AV ČR profesor Jiří Drahoš.
(spn)